Política

República Txeca

Arrenca la primera volta de les presidencials txeques

Els col·legis estan oberts divendres a la tarda i dissabte al matí

L’exgeneral Petr Pavel, l’exprimer ministre Andrej Babis i l’economista Danuse Nerudova encapçalen les enquestes

Aquest divendres a la tarda ha començat a la República Txeca ha començat la primera volta de les eleccions presidencials per triar el nou cap d’Estat, que succeirà el socialdemòcrata Milos Zeman, el segon i últim mandat de cinc anys del qual venç al març.

Els col·legis electorals romandran oberts avui entre les dues i les deu de la tarda hora local i tornaran a obrir demà dissabte entre les vuit del matí i les dues de la tarda. Uns 8,4 milions de ciutadans amb dret a vot estan convocats a aquestes eleccions.

Tres dels vuit candidats superen, segons les últimes enquestes, el 20% d’intenció de vot i es posicionen com a favorits per arribar a una més que probable segona volta electoral en dues setmanes. Són l’exgeneral Petr Pavel, l’exprimer ministre Andrej Babis i l’exrectora universitària Danuse Nerudova.

Pavel, que encapçala els sondejos amb un 29%, és un militar de carrera de 61 anys d’edat que va ser cap de l’Estat Major de l’Exèrcit txec i també cap del comitè militar de l’OTAN.

El segueix de prop el magnat agroindustrial Babis, de 68 anys, tot just absolt en un judici de corrupció, amb certa distància per davant de l’economista Nerudova, de 44 anys, l’única dona que es presenta als comicis.

L’exgeneral i l’acadèmica tenen el suport d’Spolu (Junts), el principal soci de la coalició governamental de centre dreta, de la qual també forma part el progressista Partit Pirata.

A Babis li fa costat el seu partit populista liberal, ANO, el més important de l’oposició, i també té el suport de la formació del president sortint Zeman.

A més dels tres aspirants que lideren la intenció de vot hi ha altres cinc candidats, tot i que els sondejos els situen molt lluny dels tres principals aspirants.

Segons els sondejos, tant Pavel com Nerudova guanyarien a Babis en una segona volta, tot i que els analistes matisen que l’absolució del magnat el passat dilluns en un judici per suposada corrupció podria impulsar la seva candidatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona