Política

La protesta de dijous, a les columnes de Montjuïc

‘Aquí no s’ha acabat res’, lema de la mobilització independentista

Aquí no s’ha acabat res! Independència, Països Catalans, prou repressió és el lema de la mobilització que l’ANC, Òmnium i el Consell de la República han convocat per dijous a les nou del matí a les columnes de Puig i Cadafalch de Montjuïc, coincidint amb la cimera francoespanyola, que veuen com una provocació i “un acte d’ocupació”. Els organitzadors, agombolats per una trentena d’entitats independentistes, van donar ahir els detalls de la concentració i van fer una crida a entitats, institucions i a la ciutadania a participar-hi. “Davant la seva voluntat de certificar el que volen, nosaltres certifiquem que Espanya no és un estat de dret”, va afirmar el representant del Consell Toni Castellà.

“Aquest acte ve a demostrar que Catalunya no és part de l’Estat espanyol, que no es poden fer actes de dominació en què es prenen decisions que afecten Catalunya amb un interès estatal”, va observar la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, que va anar una mica més enllà i, en nom de l’entitat, va criticar la “contradictòria decisió” del president de la Generalitat, Pere Aragonès, d’assistir a la cimera i fer d’amfitrió dels presidents espanyol, Pedro Sánchez, i francès, Emmanuel Macron, alhora que ERC participa en la manifestació.

Per la seva banda, el president d’Òmnium, Xavier Antich, va advertir que “les operacions estètiques per aparentar que el conflicte polític ja no existeix no posaran fi a la voluntat d’autodeterminar-nos”. “No hi pot haver normalitat mentre es neguin i es vulnerin els nostres drets”, hi va afegir.

La delegada del govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, va intentar treure importància a la protesta i va assegurar que “no és rellevant” comparada amb la cimera. Gay va avançar que el president Aragonès tindrà el mateix paper que el que van tenir presidents autonòmics en altres cimeres d’aquest tipus i va posar com a exemple reunions bilaterals com la que va tenir lloc al novembre entre l’Estat i Romania a Castelló o la trobada entre l’Estat i Alemanya de l’octubre a la Corunya.

El president Aragonès va remetre dijous una carta a Sánchez per demanar-li que abordi amb Macron onze punts, entre els quals hi ha l’oficialitat del català a Europa, un front comú per recuperar el traçat original del corredor mediterrani i la reobertura dels passos transfronterers tancats per l’executiu francès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont i Aragonès polemitzen sobre els pactes

barcelona
política

Dolors Montserrat repetirà com a cap de llista del PP a les europees

barcelona
estats units

Les protestes universitàries contra la guerra a Gaza sumen 2.000 detinguts

barcelona
àfrica

Tropes russes entren en una base que acull soldats nord-americans a Níger

barcelona
política

Illa remarca ara que descarta un acord amb Junts

barcelona
estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres