Política

ESTAT ESPANYOL

Feijóo promet implantar el seu pla perquè governin els alcaldes més votats quan arribi a la Moncloa

La portaveu del PSOE, Pilar Alegría, ha afirmat que el líder popular “planteja propostes que ni ell mateix es creu”

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha dit que l’expresident de la Xunta de Galícia demostra una “enorme debilitat” amb la proposta i que “la presenta perquè sap que no pot governar sense Vox”

Podem titlla d’“analfabet polític i constitucional” el dirigent del PP

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha promès aquest dilluns que implantarà el seu pla de “qualitat democràtica”, que inclou que governin els alcaldes de les llistes més votades, “en els 100 primers dies de la pròxima legislatura”, si arriba a la Moncloa. La proposta es limita només a les alcaldies i Feijóo no ha fet referència al govern espanyol o a les comunitats autònomes. El pla inclou 60 mesures per “millorar la nostra democràcia i acabar amb el nepotisme, l’opacitat i l’arbitrarietat”. Entre altres, “la recuperació del delicte de sedició, deixar sense efecte la reforma de la malversació i tipificar el delicte de referèndum il·legal”.

Feijóo s’ha avançat a la negativa del PSOE assegurant que el “menyspreu i la desqualificació” dels socialistes “només demostra la seva debilitat i dependència dels seus socis”. “Si el ‘sanchisme’ no ens escolta, ho faran la majoria dels ciutadans”, ha dit.

El líder del PP ha presentat a Cadis la seva proposta de “qualitat democràtica” en un acte on ha acusat el govern de Sánchez d’erosionar “deliberadament” les “institucions clau per a una convivència social i política ordenada” seguint “un guió que escriuen ens anticonstitucionalismes”.

Segons Feijóo, Sánchez governa “d’esquena a la sobirania popular i menystenint la divisió de poders”. El PP, ha dit, “està aquí per rebel·lar-se i demostrar que aquesta no és l’única política possible a Espanya”.

“Hi ha una política millor perquè hi ha una Espanya millor a la que promou el govern de Sánchez”, ha sentenciat, on “les institucions serveixin els ciutadans de manera igualitària davant la llei”, sense “privilegis ni discriminacions”.

En aquest marc, ha insistit que el govern de Sánchez és “un executiu intervingut que assumeix la seva condició d’ostatge” i que, en conseqüència, ha “debilitat l’estat de dret davant enemics declarats” adoptant “posicions il·liberals”.

A més de la proposta perquè les alcaldies vagin a parar a la candidatura més votada i les qüestions relacionades amb el procés, el pla també inclou una limitació de l’ús dels decrets llei, la creació d’una oficina de qualitat democràtica, establir una relació regulada entre el president del govern i el líder de l’oposició, limitar les portes giratòries, i reforçar les exigències d’independència al Tribunal Constitucional i al Consell General del Poder Judicial.

Per la seva banda, la portaveu del PSOE, Pilar Alegría, ha criticat la proposta del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, sobre que governi la llista més votada. “Feijóo planteja propostes que ni ell mateix es creu”, ha dit en roda de premsa aquest dilluns. Alegría ha demanat “coherència” al líder de l’oposició. “No pots plantejar una mesura que t’invaliden dins del teu propi partit”, ha argumentat la portaveu socialista en relació amb l’opinió expressada per la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. A més, Alegría ha defensat que si Feijóo fos coherent, “la compliria”. La portaveu del PSOE ha remarcat que seria “desitjable” que el PP debatés sobre qüestions “serioses” en lloc de centrar el debat en temes “menors”.

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha afirmat que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, demostra una “enorme debilitat” amb la proposta perquè governi la llista més votada. “La presenta perquè sap que no pot governar sense Vox”, ha dit en una atenció als mitjans aquest dilluns. Segons Díaz, aquesta iniciativa “és la imatge de la debilitat de Feijóo”, a qui la ultradreta li està “marcant l’agenda pública”.

Des de les files de la formació morada, la secretària d’Acció Institucional de Podem, María Teresa Pérez, ha afirmat que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, demostra ser un “analfabet polític i constitucional” amb la seva proposta perquè governi la llista més votada. “Demostra que no coneix com funciona el nostre sistema. Vivim en una democràcia parlamentària en la qual al president l’investeix una majoria del Congrés. Està plantejant subvertir la Constitució per la porta del darrere”, ha dit en roda de premsa aquest dilluns. Pérez ha denunciat que la iniciativa respon al desig del PP de “treure Podem de l’equació”, “impedir que governi” i “tornar al bipartidisme”. La dirigent de la formació lila ha insistit que Feijóo demostra una “ignorància suprema”.

Vox pregunta Feijóo si deixaria governar Bildu o ERC si pot evitar-ho

El portaveu nacional de Vox, Jorge Buxadé, ha preguntat aquest dilluns al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, si està disposat deixar governar a Bildu o a ERC si són la llista més votada després de les pròximes eleccions i tenen la possibilitat de tirar-lo d’algun municipi.

Buxadé s’ha referit d’aquesta manera en roda de premsa a la proposta del PP perquè governi sempre la llista més votada, una mesura sobre la qual s’ha mostrat contrari en recordar a Feijóo que el món és més complicat i que no sols són “el PP i el PSOE”.

Així, ha subratllat que si Vox té la possibilitat de “tirar” a Pedro Sánchez de la Presidència del govern ho farà, al mateix temps que ha ironitzat amb què el PP sempre fa aquesta proposta cada vegada que s’acosten eleccions i creu que guanyarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

El ple municipal aprova una nova ordenança de civisme

VILABLAREIX
guerra europa

Rússia llança una ofensiva sobre la regió de Khàrkiv que obliga a evacuar diverses localitats

barcelona
tribunals

Petició de nul·litat d’actuacions en el cas dels CDR acusats de terrorisme

barcelona
política

Vergés fa una darrera crida “a mobilitzar el vot al president Puigdemont”

amer
Política

Puigdemont critica que es pugui investigar els mossos que el protegeixen a Argelers

barcelona

El cap de llista del Partit Verd europeu dona suport a Eloi Badia

GIRONA
guerra a gaza

L’exèrcit d’Israel encercla amb tancs l’est de Rafah

barcelona
Política

Enric Auquer, Ana Polo, Alguer Miquel, Ginestà i 150 més suports a la CUP

barcelona
Unió Europea

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les