Política

Junts rebutja els pressupostos i carrega contra ERC

“Mai no han prioritzat el 52% per sobre del seu partit”, assegura Sales

Critica els comptes per “autonomistes” i creu que el Govern “segella el pacte amb l’Estat a canvi de res”

La portaveu de Junts, Mònica Sales, ha rebutjat el projecte de pressupostos de la Generalitat presentat pel govern i ha acusat ERC de preferir el pacte amb els comuns i el PSC en un intent d’aconseguir l’hegemonia del partit. “No fos cas que fer-ho amb Junts els fes més forts”, ha criticat segons recull l’agència ACN. La diputada ha defensat l’esmena a la totalitat que JxCat ha presentat als pressupostos i ha aprofitat la seva intervenció per carregar contra el govern tant pel contingut dels comptes com per la negociació que ha dut a terme i que ha acabat amb un doble pacte –amb En Comú Podem i amb els socialistes– que els ha deixat fora. “Mai no han prioritzat el 52% per sobre del seu partit”, ha sentenciat.

Segons Sales, el govern ha preferit el PSC i els comuns des del principi i això suposa “una renúncia clara a aquell 52% indepdendentista”, en referència als resultats electorals del passat 2021. “La majoria de diputats que aprovaran aquests pressupostos estan en contra de la independència”, ha deplorat, per la qual cosa ha conclòs que “guanya l’autonomisme i perd l’independentisme i el conjunt del país”. Malgrat aquesta suposada preferència d’ERC, “Junts va fer els deures” i ha estat “sempre” a disposició del govern, ha defensat, però a canvi han constatat silenci i dilació en les reunions, ha criticat. “En realitat no hi havia voluntat d’acord amb nosaltres”, ha resumit.

La rúbrica de l’acord a dues bandes “segella el pacte amb l’Estat a canvi de res”, ha asseverat la portaveu, que ha reprotxat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que “hauria pogut aprovar els pressupostos amb 41 diputats independentistes de Junts i la CUP o amb 40 diputats autonomistes dels comuns i el PSC”. “Vostè sol ha passat del govern independentista al tripartit autonomista”, li ha retret. Per això, ha afirmat que el rebuig del seu grup als comptes del 2023 és també “una esmena a la totalitat al president de la Generalitat i al seu govern”. Un president, ha afegit, “investit amb una majoria històrica i que compta, ara mateix, amb una minoria històrica”.

També s’ha referit al trencament del govern de la passada tardor i l’ha atribuïda a la incapacitat d’ERC de complir els pactes. “El compliment d’acords per a vostès és una assignatura pendent. No són de fiar”, els ha etzibat. Ho ha fet adduïnt al pacte d’investidura d’Aragonès, amb Junts, que creuen que no s’ha respectat ja que no s’ha materialitzat cap coordinació estratègica de l’independentisme, ni unitat d’acció a Madrid ni cap “llarga llista de resultats de la seva taula de diàleg”. Si hagués complert l’acord amb Junts, ha assegurat, “avui tindria dues coses que ara no té: un govern amb pressupostos en vigor des del primer dia de l’any i un govern amb una majoria àmplia de 65 diputats per executar-los”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont i Aragonès polemitzen sobre els pactes

barcelona
política

Dolors Montserrat repetirà com a cap de llista del PP a les europees

barcelona
estats units

Les protestes universitàries contra la guerra a Gaza sumen 2.000 detinguts

barcelona
àfrica

Tropes russes entren en una base que acull soldats nord-americans a Níger

barcelona
política

Illa remarca ara que descarta un acord amb Junts

barcelona
estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres