Política

Artur Mas afirma que el Tribunal Constitucional no s'hauria d'haver posat mai amb l'Estatut

En una entrevista aquest migdia a Catalunya Informació, el president de Convergència i Unió, Artur Mas, ha reiterat les seves crítiques a José Montilla per reunir-se amb els barons del PSOE per parlar sobre el finançament, afirmant que abans "hi ha d'haver consens entre tots els partits catalans". Mas ha assegurat que farà una invitació als partits catalans per consensuar una única postura davant la negociació del finançament de Catalunya però creu "que segurament Montilla no l'acceptarà". El dirigent de CiU creu en un possible front català davant el PSOE tot i que "Montilla sempre ha dit que no", ha afegit.

Quant al finançament, Mas ha avançat que la setmana que ve hi haurà nous contactes amb el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells. En aquest sentit ha afirmat "que s'ha de pensar en les necessitats de Catalunya i no en les del PSOE". Si no s'arriba a un acord sobre aquest tema, Mas vaticina "una gran decepció" per a moltes persones que van votar sí a l'Estatut i que denotarà un greu problema d'eficàcia en el funcionament del país.

"Catalunya necessita els diners per poder millorar en molts àmbits, com el del sistema sanitari, les infraestructures, la llei de la dependència i l'educació", ha dit Mas, que aposta per negociar a Catalunya els problemes del país i no a Madrid. "Convergència i Unió vol aplicar el 100% de l'Estatut que va aprovar el Parlament de Catalunya".

Quant a la retallada de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional Mas opina que "el TC no s'hi ha de posar", perquè si hi fa d'intèrpret, el text estatutari "quedarà tocat i desnaturalitzat". El TC s'hi ha de quedar al marge "perquè està condicionat pels dos partits espanyols majoritaris, el PP i el PSOE, i està format per persones que estan barallades entre elles".
En cas que l'Estatut quedés retallat Mas aposta per tornar-lo a sotmetre a votació popular, perquè "serà un altre Estatut" i ha afegit que "un Estatut retallat no s'hauria d'acceptar".

En referència a les paraules de Miquel Roca, que demanava la dimissió en bloc del TC, Mas afirma que "ell això no ho pot demanar" però que si una persona com Roca així ho creu significa que realment "hi ha un problema de fons".
Per acabar sobre aquest tema ha dit que CiU "vol un TC amb gent independent de les formacions polítiques i que reflecteixi la plurinacionalitat."

Sobre el dret a decidir, Mas reitera "que ha de ser un dret sense límits però amb condicions". Una d'elles és "que s'apliqui el dret sobre grans consensos dels grans temes que afecten Catalunya", com la gestió de les infraestructures i el concert econòmic en matèria de recursos.

El dirigent convergent ha fugit d'implicar-se en la situació de desgavell intern d'Esquerra Republicana, "CiU no ha de prendre part en aquest tema", ha afirmat. Sobre una possible escissió d'ERC Mas ha manifestat, "no ho sé, ni m'hi pronuncio ni ho desitjo", ja que creu que Catalunya necessita un sistema polític format per partits catalans amb poder de decisió al país "i no format per partits que estiguin lligats al govern central".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
itàlia

Batalla campal entre diputats al Parlament italià

barcelona
estats units

La Fed manté els tipus en valors màxims dels últims 23 anys

barcelona
guerra a europa

Els EUA retiren el vet al lliurament d’armes a la polèmica Brigada Azov d’Ucraïna

barcelona
àsia

L’AIE adverteix d’una producció excedentària de petroli històrica per a 2030

barcelona
judicial

Una associació de jutges critica les escomeses de magistrats o fiscals a l’amnistia

barcelona
Canvi Climàtic

El Parlament suís rebutja la condemna per inacció climàtica del TEDH

Barcelona
guerra a europa

Stoltenberg demana contundència per a l’adhesió d’Ucraïna a l’OTAN

barcelona
bèlgica

El rei encarrega al nacionalista flamenc Bart de Wever la formació de govern

barcelona
Alemanya

El ministre de Defensa obre el debat de la reintroducció del servei militar

Barcelona