Política

Irlanda del Nord

Belfast es prepara per celebrar els 25 anys de l’acord de Divendres Sant en alerta per risc d’atemptats

El president dels Estats Units, Joe Biden, i el primer ministre britànic, Rishi Sunak, viatgen dimarts a l’illa per participar a la commemoració

Els unionistes mantenen el bloqueig a les institucions sorgides del tractat de 1998

Irlanda del Nord es prepara per celebrar el 25 anys dels acords de pau de Divendres Sant amb les seves institucions bloquejades pels unionistes i en alerta per la possibilitat que alguna de les escissions de l’Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) pugui cometre un atemptat.

La policia nord-irlandesa (PSNI) ha revelat aquest dijous que ha rebut “informació sòlida” d’intel·ligència sobre plans de grups dissidents de l’IRA per atemptar el proper dilluns de Pasqua. El govern del Regne Unit ja va elevar al març el nivell d’amenaça terrorista a Irlanda del Nord de “considerable” a greu” pel perill d’accions de grups republicans contraris al procés de pau.

Els servei secret britànic MI5 –que es dedica a les activitats d’intel·ligència a l’interior de l’Estat– considera “molt probable” un atac al nord de l’illa després que el Nou IRA, una de les escissions de l’històric grup armat, disparés el mes passat contra un agent de policia.

El número 2 del cos, Bobby Singleton, ha explicat que la informació de què disposen ha sortit de les comunitats on encara operen els dissidents de l’IRA. El policia s’ha mostrat preocupat en especial per la possibilitat que els actes programats a Derry puguin derivar en aldarulls. “Ens preocupa realment que hi hagi intents d’implicar la policia en greus desordres públics i aprofitar al situació com una plataforma per llançar atacs terroristes contra els agents”, ha dit

Singleton ha reconegut que aquest serà “un cap de setmana realment significatiu per a la PSNI”, que està immersa en els “importants” preparatius de seguretat per a la visita del president dels Estats Units, Joe Biden, per assistir a les commemoracions de l’aniversari dels acords de pau el 10 d’abril de 1998. També viatjarà a Belfast el primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak. Tots dos arribaran a la capital nord-irlandesa dimarts a la tarda i dimecres “participaran en diversos esdeveniments” relacionats amb l’efemèride. Segons un altre cap policial, Chris Todd, serà el dispositiu de seguretat “més important en gairebé 10 anys”.

Boicot unionista

Les commemoracions del quart de segle dels acords de Divendres Sant estan enterbolides també pel bloqueig polític a les institucions compartides que va establir l’històric tractat de pau per part de l’unionisme, que rebutja el consens assolit entre Londres i Brussel·les per resoldre el protocol duaner al nord d’Irlanda pel Brexit.

Els unionistes impedeixen la formació del govern conjunt amb els republicans i l’inici de les sessions del Parlament autonòmic des de fa un any. Malgrat els avenços en les negociacions amb la Unió Europea, el Partit Democràtic Unionista (DUP) manté el seu bloqueig en considerar que els compromisos pactats la Comissió Europea, que relaxen els controls duaners, allunyen la part d’Irlanda sota control de Londres de la resta del Regne Unit.

També contribueix al bloqueig la perspectiva que per primera vegada en un quart de segle l’executiu de poder compartit el lideri una republicana, Michelle O’Neill, ja que el Sinn Féin va guanyar les últimes eleccions i li pertoca designar el ministre principal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona