Política

PRÒXIM ORIENT

El Kurdistan iraquià tornarà a exportar cru a Turquia

Ho farà després d’haver signat un acord amb el govern central

Bagdad havia aconseguit paralitzar les vendes exigint que la companyia estatal de petroli les gestionés i no només els kurds

El Kurdistan iraquià podria reprendre aquesta setmana les seves exportacions de petroli a Turquia després d’arribar a un acord amb el govern de Bagdad, que les havia aconseguit paralitzar fa una desena de dies. Les autoritats iraquianes s’oposaven a aquestes vendes perquè volen que siguin gestionades per la companyia estatal de cru del país (Somo) i no només pels kurds.

El Kurdistan iraquià exporta des de fa anys el seu petroli (gairebé mig milió de barrils diaris) a través de l’oleoducte turc Kirkuk-Cehyan, una transacció a què s’oposa l’Iraq al·legant que viola la Constitució del país, tot i que les lleis iraquianes no especifiquen com s’ha de dur a terme el repartiment dels ingressos provinents de la venda de cru. Bagdad exigeix que totes les exportacions de petroli es facin amb el seu consentiment.

Amb el nou acord, firmat la setmana passada pels primers ministres kurd i iraquià, Massur Barzani i Mohammed Shia al-Sudani, Somo podrà comercialitzar el cru en coordinació amb les autoritats de la regió semiautònoma. Els ingressos provinents de les exportacions estaran sota control kurd però es dipositaran en un compte que el govern federal podrà fiscalitzar. L’acord “temporal”, que serà vigent fins que el Parlament iraquià voti una llei marc sobre petroli i gas, suposa un pas per posar fi a una llarga disputa. Arriba després que l’Iraq aconseguís un dictamen favorable a la demanda que va presentar el 2014 contra Turquia davant del tribunal d’arbitratge de la Cambra de Comerç Internacional per haver comprat petroli al marge de la companyia Somo. El nou pacte “donarà a Bagdad la possibilitat de participar per fi en el sector petrolier del Kurdistan iraquià” i aquest últim “podrà augmentar els seus ingressos en deixar de fer grans descomptes” en el preu, assegura, per la seva banda, l’analista Yesar al-Maleki.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona

Eloi Badia: “Cal un gran acord amb el sector turístic”

girona