Política

irlanda del nord

Biden arriba a Belfast per reivindicar els 25 anys dels acords de pau

El president nord-americà pronunciarà aquest dimecres un discurs a la capital nord-irlandesa

El president dels Estats Units, el demòcrata Joe Biden, ha arribat aquest dimarts al vespre a Belfast, la capital nord-irlandesa, per reivindicar els 25 anys dels acords de pau de Divendres Sant, que van posar fi a tres dècades de conflicte. A l’inici del viatge de quatre dies que el portarà també a visitar la República d’Irlanda, Biden va instar a mantenir la pau.

A la seva arribada a la capital nord-irlandesa, el demòcrata es va trobar una ciutat totalment blindada davant l’amenaça d’atemptats. Aquest dilluns la policia va informar que havia desmantellat un complot del Nou IRA. La visita a Belfast del mandatari nord-americà, d’arrels irlandeses, coincideix amb un moment de crisi pel procés de pau, amb una paràlisi política provocada pel rebuig del Partit Democràtic Unionista (DUP) –segona formació nord-irlandesa– al nou acord amb Brussel·les que desbloquejava protocol del Brexit per Irlanda del Nord. A la capital nord-irlandesa, Biden es reunirà amb el primer ministre britànic, el conservador Rishi Sunak, abans de pronunciar aquest dimecres un discurs en el nou campus de la Universitat de l’Ulster, a la qual també estan convidats els principals líders polítics de la regió. No està clar, però, informa Efe, si el president nord-americà mantindrà contactes, sigui de manera col·lectiva o individuals, amb els polítics nord-irlandesos abans de viatjar a Dublín aquest dimecres mateix per continuar amb la seva gira a la República d’Irlanda fins dissabte. Un portaveu de Downing Street, despatx oficial del primer ministre britànic, va destacar ahir que Sunak i el mandatari nord-americà mantenen una “relació de treball increïblement positiva”, tot i que Washington ha pressionat a Londres en els últims anys respecte al Brexit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona