Política

estat espanyol

El BNG considera “indecent” que el govern espanyol no eviti la visita de l’emèrit

Podem, ERC, EH Bildu i Més País critiquen el nou viatge de Joan Carles de Borbó a Sanxenxo

El diputat del Bloc Nacionalista Gallec (BNG), Néstor Rego, ha considerat aquest dimarts “indecent“ que el govern espanyol no eviti el nou viatge a l’Estat espanyol de Joan Carles de Borbó. El pare de Felip VI tornarà aquest dimecres a Sanxenxo (Pontevedra), just un any després de la polèmica i indiscreta visita que va fer en aquesta localitat gallega per assistir a les regates que si celebren. Era el primer viatge, almenys conegut, de l’emèrit a l’Estat espanyol des que l’agost del 2020, quan assetjat pels escàndols de la corrupció i les investigacions judicials va fugir als Emirats Àrabs.

El pare de Felip VI va tornar a trepitjar l’Estat un cop la fiscalia va haver arxivat totes les investigacions, el març de 2022. Un mes després, Joan Carles de Borbó va anunciar la visita a Sanxenxo i aleshores el govern espanyol va considerar que havia de donar explicacions a la ciutadania sobre el que havia passat. Però, l’emèrit no ho va fer. Quan va ser interrogat per una periodista sobre si donaria explicacions, va respondre amb un “explicacions de què?”.

Un any després, l’emèrit torna a Sanxenxo, prèvia escala a Londres, i aquest cop l’executiu liderat per Pedro Sánchez ha evitat demanar explicacions. Ha eludit el viatge emmarcant-lo en una “visita privada”.

Aquest dimarts, vigília de l’arribada del pare de Felip VI a Galícia, Podem – socis del PSOE al govern–; ERC, EH Bildu, Més País i el BNG han qualificat la visita de “desafortunada”, “indecent” o “xou mediàtic”.

En aquest sentit, el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha destacat que la visita “demostra la impunitat d’Espanya perquè tot el món sap que Joan Carles I va fomentar la corruptela en els últims 40 anys i pensava que part d’aquest país era seu”

Per la seva banda, la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, ha assenyalat que el govern espanyol hauria de retirar-li el títol a Joan Carles de Borbó perquè “se’ns oblida que continua sent rei”. Des d’En Comú Podem, Jaume Asens ha apuntat que a ells els hi hauria agradat que “l’emèrit tornés a Espanya a donar explicacions”, mentre que el portaveu del BNG, Néstor Rego, la “visita del Borbó fugit” té una implicació política atesa la seva condició de membre de la Casa Reial, per la qual cosa ha qualificat “d’indecent” que el govern no eviti una situació com aquesta i, per contra, col·labori afavorint el dispositiu de seguretat. “En comptes de perseguir un delinqüent, clarament demostra, com Joan Carles de Borbó, el que fa és protegir-lo amb diners públics”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
unió europea

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona