Política

sudan

Continuen els xocs al Sudan malgrat l’entrada en vigor de la treva

La treva de 24 h només ha durat quinze minuts

La zona del palau presidencial i la comandància general de l’Exèrcit sudanès, en el centre de Khartum, han estat escenari d’explosions i trets just després de l’entrada en vigor aquest dimarts de la treva de 24 hores proposada pels Estats Units, segons han informat Efe testimonis presencials.

Aquests enfrontaments entre l’Exèrcit sudanès i el poderós grup paramilitar Forces de Suport Ràpid (FAR) han començat tan sols quinze minuts després de l’entrada en vigor de la treva, segons les mateixes fonts.

Així mateix, les FAR han acusat l’Exèrcit sudanès de violar l’armistici que totes dues parts en conflicte havien acordat.

Els paramilitars van denunciar que “les Forces Armades encara insisteixen a cometre els més abominables crims contra els civils infringint la Llei internacional humanitària i els reglaments de combat, violant la treva pactada per mediació internacional”, segons un comunicat publicat en el seu compte oficial de Twitter.

El grup liderat per Mohamed Hamdan Dagalo, àlies “Hemedti”, l’home fort de Sudan, ha assegurat que s’han registrat durant els primers minuts de la treva anunciada “atacs esporàdics” contra les seves unitats en algunes zones de Khartum, concretament en “les àrees de la seu de la comandància general i l’est del Nil”.

Per això, han anunciat que les “forces colpistes”, en referència a l’Exèrcit, “no tenen compromís” amb la comunitat internacional.

Aquest ha estat el primer armistici de 24 hores des de l’inici dels combats fa quatre dies a Sudan, ja que totes dues parts havien acordat en els dies anteriors treves d’unes poques hores per a permetre que els civils atrapats en el foc creuat poguessin ser evacuats i sortissin als carrers per a proveir-se, encara que els combats tampoc van cessar.

Aquests intensos combats han deixat almenys 270 civils morts i més de 2.000 ferits, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que cita al centre d’operacions d’emergència del Ministeri de Salut sudanès.

En el marc de la reunió d’Exteriors que el Grup dels Set ha celebrat a la ciutat nipona de Karuizawa, el secretari d’Estat estatunidenc, Antony Blinken, ha demanat un alto el foc de 24 hores que permeti als civils “tornar amb les seves famílies de manera segura i obtenir els subministraments d’emergència que necessiten desesperadament”.

Els xocs, que van començar el passat dia 15 entre els líders militars rivals, es produeixen després de setmanes de tensions sobre la reforma de les forces de seguretat durant les negociacions per a un nou govern de transició, la qual cosa ha portat al país africà a la vora d’una guerra civil.

Homes armats saquegen les instal·lacions de Metges sense Fronteres a Sudan

Metges sense Fronteres (MSF) ha denunciat aquest dimarts que les seves instal·lacions en Nyala, en la conflictiva província occidental sudanesa de Darfur, van ser “assaltades per homes armats” que “ho van robar tot” i van saquejar també un magatzem de l’organització que contenia subministraments mèdics vitals. “Les instal·lacions d’MSF en Nyala, Darfur, van ser assaltades per homes armats que ho van robar tot, inclosos vehicles i material d’oficina. El nostre magatzem —que conté subministraments mèdics vitals— va ser també assaltat, no sabem fins a quin punt perquè no tenim accés”, ha denunciat l’organització a Twitter.

MSF va alertar ahir de la greu situació en la qual es troba la regió de Darfur des que van començar els xocs armats entre l’Exèrcit i el grup paramilitar Forces de Suport Ràpid (FAR) el passat dia 15, ja que els hospitals s’estan quedant sense subministraments mèdics i el personal no pot ni arribar als centres per la violència



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aprovat automàticament el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona

barcelona
europa de l’est

Geòrgia aprova la llei d’agents estrangers enmig de fortes protestes

barcelona
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona