Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia augmenta els atacs contra la ciutat de Kherson

Un total de 412 projectils russos van impactar aquest diumenge contra la part sota control ucraïnès de la regió de Kherson, on van matar dues persones i en van ferir sis més, segons va informar ahir, dilluns, en una compareixença, el governador de l’administració militar de la província meridional, Oleksandr Prokudin.

La situació humanitària a la ciutat, en la qual encara hi ha uns 50.000 residents dels 300.000 que tenia abans de la guerra, és estable, va dir Prokudin, tot i que els atacs russos s’han repetit gairebé sense interrupció des que l’urbs fos recuperada per Kíiv el novembre passat.

Compra de munició

La durada de la guerra ha provocat que els aliats d’Ucraïna estiguin esgotant les seves reserves de munició. En aquest sentit, l’alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ahir, dilluns, va instar els 27 a tancar un acord sobre les compres conjuntes de munició, pactades ara fa un mes, però encallades per les diferències entre els estats sobre quin tipus de material s’ha d’adquirir amb aquestes operacions.

El debat es troba ara en si les compres han de ser per a munició produïda completament a la UE o si també s’aplica a components i elements de fora del bloc comunitari.

La suma dels conflictes bèl·lics del planeta, encapçalats per la guerra d’Ucraïna i les tensions a l’alça en diverses zones amb conflictes, com l’Àsia oriental, han disparat també la paranoia militar. Això ha implicat una escalada de la despesa militar global fins als 2,24 bilions de dòlars (uns 2,03 milions d’euros).

Sancions a Rússia

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha negat que les empreses occidentals hagin marxat de Rússia a conseqüència de les sancions. Peskov va explicar ahir que només 120 de les 1.400 companyies estrangeres que operaven a Rússia van decidir marxar després de l’inici de la campanya militar a Ucraïna. El representant del Kremlin va assegurar: “La resta són aquí i no volen marxar.” Mentrestant, els que se’n van discuteixen “sota la taula” la possibilitat de tornar al mercat rus, hi va afegir.

Segons Forbes, el 2022 havien abandonat Rússia un 8,5% de l’empreses estrangeres occidentals, la majoria dels EUA.

LA XIFRA

00
Titolet
text de la xifra


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona