Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Almenys 21 morts en un nou atac rus contra ciutats d’Ucraïna

El Ministeri de Defensa de Rússia va afirmar divendres que el bombardeig que va causar almenys 21 morts al centre i a l’est d’Ucraïna anava dirigit contra objectius militars. L’atac es produeix abans de l’esperada contraofensiva ucraïnesa, que es troba ja en l’última fase de preparació.

“Les forces aeroespacials russes van llançar anit una salva de míssils amb armes d’alta precisió i llarg abast contra punts de desplegament provisionals de les unitats de reserva de les Forces Armades ucraïneses”, va afirmar el portaveu castrense, el tinent general Ígor Konaixénkov, en el seu report bèl·lic diari.

El departament que dirigeix Serguei Xoigú hi va afegir que tots els objectius del llançament han estat “aconseguits”. L’atac es va produir quan Ucraïna està ultimant el seu contraatac.

L’analista militar i assessor del cap interí de Rússia a la regió ucraïnesa de Donetsk, Yan Gagin, va afirmar ahir divendres que les Forces Armades d’Ucraïna estan acumulant les unitats i tropes més professionals per al contraatac. Segons la seva informació, Ucraïna també ha incrementat l’activitat de grups de sabotatge i reconeixement al llarg de tota la línia de contacte.

Per la seva banda, el ministre de Defensa ucraïnès, Oleksí Réznikov, va confirmar ahir que la contraofensiva ucraïnesa ha entrat en la seva fase final de preparació. “En termes generals, estem a punt”, va afirmar el ministre en una roda de premsa, en la qual va dir també que Ucraïna encara no ha rebut part del material militar promès i que no esperarà a rebre els tancs Abrams estatunidencs per començar un nou contraatac per alliberar més territoris ocupats per Rússia.

Després de condemnar l’atac, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va demanar més ajuda militar per protegir millor el cel ucraïnès.

Rússia va llançar 23 míssils Kh-101 i Kh-555 des d’avions estratègics Tu-95 procedents de la regió de la mar Càspia, a més de drons. Les unitats de míssils antiaeris de les Forces Armades d’Ucraïna van abatre 21 coets, a més de dos vehicles no tripulats.

L’atac va causar 21 morts, 19 a la ciutat d’Úman, a la regió central de Txerkassi , i dos més, una dona de 31 anys i una nena de dos anys, en l’urbs de Dnipró, a la província de Dnipropetrovsk, a l’est, segons la Policia Nacional d’Ucraïna. El bombardeig també ha afectat la capital, Kíiv, on no s’havia produït un atac amb míssils des del 9 de març.

El cap de l’oficina presidencial d’Ucraïna, Andrí Iermak, va escriure sobre l’atac a les xarxes socials i va dir que s’havia produït “quan els civils dormien, típic dels terroristes russos”. Iermak va informar que les defenses aèries havien interceptat 21 dels 23 míssils que Rússia havia llençat la matinada passada.

Condemna de Zelenski

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va condemnar l’atac rus i va demanar a la comunicat internacional “una resposta justa”.

Per Zelenski, qualsevol “limitació artificial” a l’ajuda militar que es presta a Ucraïna és una oportunitat perquè Rússia continuï la seva agressió militar a aquest país.

Zelenski ha reconegut que Ucraïna està “preparant la contraofensiva”, però va avançar que no revelaria cap detall sobre aquest tema.

Nova etapa amb la Xina

D’altra banda, la primera conversa entre els presidents d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, i de la Xina, Xi Jinping, des de l’inici de la invasió russa “obre una nova etapa en les relacions” entre tots dos països, va assegurar ahir a Roma el primer ministre ucraïnès, Denís Xmihal, que no va voler valorar una possible mediació xinesa davant Rússia. “Ahir va haver-hi una trucada telefònica, una conversa molt productiva entre els dos presidents, i aquesta conversa obre una nova etapa en les relacions entre Ucraïna i la Xina i estic convençut que és un bon començament per al desenvolupament positiu de les nostres relacions en el futur”, va dir Xmihal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell