Política

El nou govern de Zapatero

IX Legislatura

"És el primer govern de la història d'Espanya en el qual existeix un ministeri d'Igualtat, que encapçala la dona més jove de l'executiu, el primer en el què una dona es fa càrrec de la cartera de Defensa i el primer en el què hi ha més dones que homes". Així ha resumit la composició del seu nou govern el president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, que ha confirmat la incorporació del president de la Diputació de Barcelona, Celestino Corbacho, com a ministre de Treball i Immigració, la fins ara titular d'Habitatge, Carme Chacón Piqueras, com a primera dona al capdavant de Defensa.
El nou executiu presenta cinc cares i dos ministeris nous, el d'Igualtat i el d'Investigació i Desenvolupament. A més de Corbacho, l'excandidat del PSOE per Madrid, Miguel Sebastián, s'incorpora a Indústria; l'experta en biomedicina Cristina Garmendia al nou ministeri d'Innovació; la regidora de Madrid Beatriz Corredor com a ministra d'Habitatge; i la gaditana Bibiana Aido a la nova cartera d'Igualtat.

De fet, Zapatero ha remarcat que posa en marxa un nou ministeri d'Igualtat, al capdavant del qual està la gaditana Bibiana Aido, de 31 anys, la ministra més jove de la història de la democràcia. Segons ha dit, els tres grans objectius d'aquesta nova cartera seran: aplicar la llei d'igualtat; lluitar amb tots els mitjans disponibles contra la lluita de gènere i promoure la dona en l'àmbit de l'ocupació.

Pel que fa al nou ministeri d'Investigació i Desenvolupament, Zapatero ha detallat que respon al seu compromís de mantenir l'augment econòmic de l'Estat. Per aconseguir-ho, considera imprescindible "allunyar-se d'un model de creixement basat en la construcció per concentrar-se en activitats de més alt valor afegit, per créixer més i millor".

Tal com havia anunciat el propi Zapatero, Maria Teresa Fernández de la Vega i Pedro Solbes continuaran al capdavant de les seves respectives vicepresidències. I també continuen a l'executiu el titular d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, el de Justícia, Mariano Fernández Bermejo i el d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Magdalena Álvarez, segueix
Una de les sorpreses, però, ha estat la continuïtat de la titular de Foment, Magdalena Álvarez, que manté la cartera tot i les duríssimes crítiques que ha rebut a la segona meitat de la legislatura per la gestió de les obres del TGV a Catalunya i l'afectació a Rodalies de Barcelona. Álvarez hauria obtingut el suport incondicional del president andalús, Manuel Chaves.

Així doncs, Carme Chacón assumeix la cartera de Defensa en substitució de José Antonio Alonso, que abandona el càrrec per fer les tasques de portaveu parlamentari del PSOE al Congrés. Chacón esdevé d'aquesta manera la primera dona de la democràcia espanyola que estarà al capdavant de l'exèrcit. El ministeri d'Habitatge que fins ara dirigia Chacón passa a mans de la regidora del PSOE a Madrid, Beatriz Corredor.

En contrapunt a la creació de nous ministeris, la titular d'Agricultura, Elena Espinosa, no tan sols manté el càrrec, sinó que assumeix també les competències de Medi Ambient en un nou ministeri d'Agricultura i Medi Ambient. Aquesta integració es tradueix en què Espinosa ha rebut l'encàrrec de liderar la lluita contra el canvi climàtic, la "gestió integral de l'aigua", a més de les política d'Agricultura.

Mercedes Cabrera també es manté i sumarà a les obligacions d'Educació les tasques d'Afers Socials en el que serà un altre macroministeri. També es queda César Antonio Molina al capdavant de Cultura, Elena Salgado a Administracions Públiques, i Bernat Soria a Sanitat.

Caldera i Clos i Narbona no repeteixen
El fins ara ministre de Treball, Jesús Caldera, és un dels components de l'anterior equip de Zapatero que abandona l'executiu espanyol per assolir noves tasques incompatibles amb l'exercici com a titular d'un ministeri.

El seu lloc l'ocuparà Celestino Corbacho, que tindrà entre els seus reptes baixar de dos milions la xifra d'aturats, posar en marxa el pla de recol·locació dels desocupats de la construcció, ajudar als immigrants que perdin la seva feina i controlar que estiguin de manera legal.

També abandona l'equip de Zapatero el fins ara ministre d'Indústria, Joan Clos, que va accedir al càrrec en substitució de José Montilla. Al seu lloc Zapatero hi situa el qui va ser candidat del PSOE a les eleccions municipals de Madrid del 2007, Miguel Sebastián, que també va dirigir l'oficina econòmica de La Moncloa durant l'anterior legislatura.

El ministre de Defensa, José Antonio Alonso també abandona la cartera després d'assumir les tasques de portaveu parlamentari del PSOE al Congrés dels Diputats.

El llistat de ministres sortints es completa amb la titular de Medi Ambient, Cristina Narbona. La seva cartera quedarà assignada al nou macroministeri d'Agricultura i Medi Ambient comandat per Elena Espinosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.