Política

Llengua

La justícia francesa tomba el reglament que permet fer servir el català als plens

El Tribunal Administratiu de Montpeller ha tancat la porta a l’ús del català als plens municipals dels ajuntaments d’Elna, els Banys, Tarerac, Portvendres i Sant Andreu de Sureda, a la Catalunya del Nord. I, per fer-ho, ha anul·lat el canvi de reglament que permetia l’ús de la llengua catalana a les sessions plenàries a condició de traduir les intervencions al francès. Segons argumenta el tribunal, la llengua francesa és la llengua de l’Estat, tal com estableix la Constitució francesa, i no pot ser relegada a llengua de traducció. Els ajuntaments afectats per la decisió judicial han anunciat que recorreran al Tribunal d’Apel·lació de Tolosa. Ho consideren una “bufetada” a la llengua, segons va afirmar ahir Mateu Pons, l’advocat que porta el cas, que també va assegurar que, tot i la decisió judicial, la sentència obre la porta de forma “implícita” a parlar primer en francès i traduir-ho després en català. En aquesta línia, l’Ajuntament de Portvendres ha avançat que modificarà el reglament en aquest sentit. “I a veure què fa el prefecte”, ha reblat, respecte a això, el seu alcalde, Grégory Marty. Elna va ser el primer municipi que va tirar endavant aquesta iniciativa.

L’anunci de la resolució va provocar diverses reaccions, gairebé instantànies, de censura. Una va ser la que va formular la portaveu del govern català, Patrícia Plaja, que va lamentar la decisió judicial perquè “fa una lectura molt restrictiva de la Constitució francesa” i, a més, “contravé a l’esperit europeista de respecte per la pluralitat”. Plaja hi va afegir que ja s’ha expressat als electes el suport del govern a la decisió de recórrer contra aquesta resolució. “Expressem el suport a totes aquelles associacions que treballen per la llengua catalana a la Catalunya del Nord”, va manifestar en la roda de premsa després de la reunió de l’executiu.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2287023-la-justicia-francesa-tomba-el-reglament-que-permet-el-catala-als-plens.html

2287023



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona