Política

CONFLICTE BÈL·LIC A L’EST D’EUROPA

La guerra a Ucraïna va provocar el major moviment forçós de persones al món el 2022

Un nou informe de l’Observatori de Desplaçament Intern (IDMC) i el Consell Noruec de Refugiats (NRC) publicat aquest dijous indica que 16,5 milions de persones es van desplaçar internament al país

La guerra a Ucraïna va provocar el major moviment forçós de persones al món el 2022 i el desplaçament intern de 16,5 milions de persones —de les quals 5,9 milions seguien desplaçades a finals de l’any passat, mentre que la resta havia sortit del país o s’havia arriscat a tornar als seus domicilis—, segons un nou informe de l’Observatori de Desplaçament Intern (IDMC, per les sigles en anglès) i el Consell Noruec de Refugiats (NRC), publicat aquest dijous, que afirma que juntament amb desplaçaments menors registrats a Rússia, el Kazakhstan, el Kirguizistan i Armènia, el total de persones desplaçades a Europa i l’Àsia Central va arribar als 17 milions.

En el cas d’Ucraïna, els investigadors assenyalen que part dels desplaçaments interns comptabilitzats corresponen a persones que s’han hagut de moure de lloc dues o més vegades per diverses raons, com atacs militars, impossibilitat de trobar un allotjament estable o de generar ingressos. Tot i així, tres de cada quatre desplaçats ucraïnesos entrevistats han afirmat que el retorn als seus llocs d’origen seria la millor manera de solucionar la seva situació a mitjà termini, tot i que ho veuen difícil en un futur proper per la presència de romanents d’explosius, serveis bàsics inexistents i la impossibilitat de trobar una feina.

A banda d’Ucraïna, els xocs militars a la frontera entre el Kirguizistan i el Tadjikistan el 2022 van provocar el desplaçament de 166.000 persones kirguís —tres vegades més que l’any anterior—, la majoria de les quals van retornar posteriorment a casa seva, tot i que unes 4.000 seguien desplaçades a finals del 2022. Les tensions entre Armènia i l’Azerbaidjan, que es van enfrontar a la frontera el setembre passat, va causar el desplaçament de 7.600 persones, segons l’informe.

L’anàlisi apunta com a dada positiva una disminució del 61% en els desplaçaments per desastres a Europa — que es van concentrar a la regió mediterrània, sobretot per incendis forestals a l’Estat espanyol i el francès, que van sumar un 85% del total— i la centreasiàtica. Els desplaçaments per desastres van ser 107.000 l’any passat, una xifra menor respecte els 276.000 del 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Diana Riba presidirà també el grup d’Aliança Lliure al Parlament Europeu

barcelona
israel

Legisladors ultres israelians creen una assemblea per reocupar Gaza

barcelona

La Mostra del Vi de l’Empordà del 27 al 30 de juny a Figueres

FIGUERES
OTAN

Stoltenberg fa costat a l’holandès Rutte com a nou cap de l’OTAN

barcelona
llengua

La presidència hongaresa refreda les expectatives per l’oficialitat del català a l’UE

barcelona
itàlia

Itàlia fa el primer pas per a l’elecció directa dels primers ministres

barcelona
guerra a europa

Kíiv denuncia una suposada decapitació d’un soldat ucraïnès capturat

barcelona
política

El PP, Vox, AC i la CUP no avalen cap candidat a l’investidura

barcelona
Estats Units

El govern Biden anuncia un pla per regularitzar immigrants casats amb nord-americans

Barcelona