Política

turquia

Erdogan perd la majoria i la presidència de Turquia es decidirà en segona volta

Amb el 90% dels vots escrutats, el president sortint obté el 49,9%, segons els mitjans oficialistes

L’opositor Kiliçdaroglu se situa en segona posició

La presidència turca es decidirà d’aquí a quinze dies, el 28 de maig. El president sortint, l’islamista Recep Tayyip Erdogan, encapçala el recompte de vots de les eleccions presidencials celebrades aquest diumenge a Turquia, segons els mitjans oficialistes. Erdogan guanya els comicis, però no ha aconseguit superar el llindar del 50% per evitar una segona volta davant el principal candidat opositor, el socialdemòcrata Kemal Kiliçdaroglu, quan ja s’han escrutat el 90% de les urnes.

L’agència oficialista Anadolu dona a Erdogan, des de fa dues dècades en el poder, el 49,9% dels vots, un percentatge molt similar al que li atorga ANKA, un mitjà privat, que dona al candidat socialdemòcrata entre el 44% i el 45% dels vots.

Un tercer candidat, el nacionalista Sinan Ogan, tindria el 5% de les paperetes.

Han estat les eleccions més renyides en els últims anys. El recompte ha provocat tensió i incertesa amb batalla de xifres inclosa. Els primers resultats apuntaven a una àmplia victòria d’Erdogan, que l’oposició desmentia, però demanava calma. No ha parlat de frau, però assegurava que qui anava guanyant era Kiliçdaroglu.

Durant el recompte, el partit de Kiliçdaroglu, el CHP, ha acusat l’agència Anadolu de no donar dades fiables i al partit d’Erdogan, l’AKP, d’haver estat bloquejant el recomptes de les paperetes, impugnant les actes en zones on l’oposició és més forta.

En aquest sentit, el mateix candidat ha demanat als seus interventors i als voluntaris que participen en el recompte que “no abandonin els seus llocs” per assegurar que la compatibilització dels vots es faci correctament.

L’alcalde d’Ankara, el socialdemòcrata Mansur Yavas, ha assegurat que quan s’inclogui en el recompte total de les grans ciutats, el candidat opositor tindrà majoria absoluta per guanyar les presidencials en aquesta primera volta.

Erdogan ha criticat al partit socialdemòcrata per difondre els resultats abans de l’anunci oficial i ha demanat també als seus delegats que no abandonin l’escrutini.

A mesura que aquest ha anat avançat la distància s’ha anat escurçant. Erdogan ha vist rebaixat el seu suport, mentre que el de l’oposició ha anat en augment. Els resultats oficials es coneixeran demà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

El carregador de tipus C serà obligatori per tots els dispositius a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona