Política

++XINA

Reunió de Xi i Blinken per “estabilitzar” relacions

Reunió no prevista ahir entre el president xinès, Xi Jinping, i el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, a Pequín, amb la intenció d’“estabilitzar” relacions entre totes dues potències mundials malgrat la seva rivalitat i l’augment de les tensions en l’últim any. La trobada va tenir lloc en el marc del viatge que el cap de la diplomàcia nord-americana està fent al gegant asiàtic.

Xi va dir a Blinken, el funcionari de més rang que visita el país des que Joe Biden és president, que les interaccions entre estats “han de basar-se sempre en el respecte mutu i la sinceritat”, va informar Efe, i el també secretari general del Partit Comunista de la Xina (PCX) va destacar que té l’“esperança” que la visita del secretari d’Estat nord-americà pugui “fer contribucions positives per estabilitzar les relacions entre la Xina i els EUA”. Blinken va assegurar que aposten per la “diplomàcia” per gestionar les tensions entre tots dos països.

La portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers xinès, Hua Chunying, va afirmar que el president Xi va demanar que l’“èxit” del seu país es vegi com “una oportunitat i no com una amenaça”, instant Washington a centrar-se en “interessos comuns”.

Taiwan sobre la taula

Per la seva banda, Blinken va reiterar a Xi que el seu país no dona suport a la “independència de Taiwan”, tot i que va definir com a “accions provocadores” les fetes per la Xina a l’estret i al mar Meridional i va afegir que els EUA continuen compromesos amb les seves “responsabilitats” en virtut de la llei de relacions amb Taiwan, entre les quals va destacar el deure d’assegurar-se que l’illa “tingui la capacitat de defensar-se”. Blinken va negar a Xi que els EUA estiguin intentant “contenir econòmicament” el gegant asiàtic, però va avisar que continuaran protegint la seva “seguretat nacional”.

Pel que fa a Ucraïna, Blinken va reclamar control a la Xina davant la possibilitat que “companyies xineses privades” subministrin material militar a les tropes russes.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2303263-reunio-de-xi-i-blinken-per-estabilitzar-relacions-entre-la-xina-i-els-eua.html?cca=3

2303263



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada