Política

ESTAT ESPANYOL

Tragèdia migratòria a les Canàries

Un nen mor i una trentena de persones desapareixen en enfonsar-se una zòdiac a 150 Km de l’arxipèlag

Nova tragèdia migratòria, aquest cop a les Canàries, on un nen ha mort i una trentena de persones poden haver desaparegut en enfonsar-se una llanxa pneumàtica que va ser localitzada dimarts a la tarda per un avió de Salvament Marítim espanyol a 150 quilòmetres al sud de Gran Canària amb una seixantena de persones a bord, el rescat de les quals coordinava el Marroc. El centre de coordinació de Rabat ha comunicat a Salvament Marítim que la patrullera Al-Mansour ha rescatat amb vida 24 ocupants de la zòdiac, alguns a l’aigua, segons ha informat a Efe un portaveu espanyol de la societat estatal aquest dimecres. L’helicòpter espanyol Helimer 201, enviat des de les Canàries, ha recuperat el cos del nen i l’ha traslladat a l’aeroport de Gran Canària.

El col·lectiu Caminando Fronteras assegura que la llanxa pneumàtica havia sortit amb una seixantena de persones a bord, entre les quals hi ha sis dones i un menor, de Cap Bojador. Un avió de Salvament Marítim la va localitzar dimarts poc abans de les vuit del vespre després que una trucada telefònica d’auxili posés en marca el dispositiu de recerca, que va incloure la petició d’ajuda a qualsevol vaixell mercant que navegués per la zona. El portacontenidors de les Illes Marshall ‘Navíos Azure’, en ruta cap a Algesires, s’hi va acostar i va romandre al lloc fins que la zòdiac va naufragar. Les circumstàncies en les quals es va produir el naufragi encara es desconeixen. Els fets han passat a uns 75 quilòmetres de distància de la costa del Sàhara.

Crítiques al govern espanyol

Helena Maleno, portaveu del col·lectiu Caminando Fronteras, que va alertar de la sortida de la zòdiac i va donar la seva posició, havia demanat aquest matí en una piulada a Twitter a les autoritats espanyoles que intervinguessin amb urgència perquè considerava una “tortura” que es tingués les persones que anaven a bord de la llanxa pneumàtica dotze hores “suplicant” per una ajuda que no acabava d’arribar. “Espanya s’ha fet un Grècia i així cada dia a les fronteres europees”, ha escrit Maleno a la xarxa social, en al·lusió al desistiment de funcions que algunes ONG atribueixen a Atenes en el naufragi d’un vaixell amb més de 700 immigrants a el mar Jònic.

En declaracions a Efe, l’activista espanyola ha denunciat que l’àrea marítima on s’ha produït la tragèdia forma part de la zona de cerca i rescat (SAR) sota responsabilitat espanyola, segons la legislació internacional, per més que el Marroc s’atribueixi la titularitat de les aigües del Sàhara Occidental, ha dit.

Durant la recerca de la llanxa, l’avió espanyol va trobar una altra barca similar en una posició propera, del rescat de la qual es va fer càrrec Salvament Marítim des de Gran Canària la nit passada. El vaixell espanyol va tornar a Arguineguin amb 63 ocupants d’aquesta zòdiac a bord i el rescat de l’altra llanxa es va deixar en mans de les autoritats marroquines perquè ja hi havia un mercant al seu costat, un fet que, denuncia Maleno, és “una negligència” i una “omissió del deure d’auxili”, ja que el rescat d’aquest tipus d’embarcacions “no es pot demorar”, ja que “en qualsevol moment” s’enfonsen. “No és la primera vegada que passa”, ha denunciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona