Política

política

Puigdemont evita Estrasburg pels dubtes sobre la detenció

Carles Puigdemont i Toni Comín van descartar ahir viatjar fins a Estrasburg per assistir al ple del Parlament Europeu. Segons va explicar el 130è president de la Generalitat en el seu compte de Twitter, fins a l’últim moment van esperar que els serveis jurídics de l’Eurocambra garantissin que el fet d’haver perdut la immunitat parlamentària no implica que perdin també la immunitat de desplaçaments i, com a eurodiputats, tant ell com Toni Comín poden anar a les sessions plenàries. Finalment, però, la resposta no va ser prou clara per garantir que no seran detinguts i traslladats a l’Estat espanyol. Puigdemont va informar que el Parlament havia dit que “prendrà totes les mesures disponibles per defensar qualsevol de les immunitats a què puguin tenir dret en aquell moment”, afegint encara “més ambigüitat, probablement perquè de la sentència se’n fa difícil extreure’n una decisió clara”.

La por de Puigdemont és que “no s’utilitzi aquesta ambigüitat per practicar una detenció com la de l’Alguer el 2021, que, a diferència d’aleshores, podria significar el trasllat del procés d’extradició a França”. L’Estat espanyol i el francès tenen un conveni d’extradició immediata i “no teníem garanties que no ens detindrien”, admetia ahir Comín a TV3.

A diferència de Puigdemont i Comín, l’eurodiputada de Junts, Clara Ponsatí, sí que va assistir al ple. En el seu cas no es preveu la possibilitat d’una ordre europea de detenció, ja que només està acusada de desobediència, que no implica presó, tot i que el Suprem li manté una ordre de detenció a l’Estat. Fonts parlamentàries van defensar la resposta dels serveis jurídics i van apuntar que la cambra defensarà les immunitats a les quals tenen dret els eurodiputats. Les mateixes fonts afegeixen que no es pot preveure com actuaran les autoritats de cada país i recorden que, per ara, tampoc hi ha cap ordre de detenció activa per als eurodiputats. El jutge Llarena encara no ha emès la nova euroordre després de la sentència del TGUE que desestima el recurs dels eurodiputats contra la retirada de la immunitat. En aquest sentit, Comín va avançar que al recurs al TGUE es demanaran cautelars, per poder exercir de nou el lliure desplaçament arreu de la UE.

LA FRASE

La seva absència malmet la vida democràtica del Parlament
François Alfonsi
eurodiputat del verds


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes