Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Arrenca la cimera de l’OTAN a Vílnius

Zelenski veu “absurd” el retard de l’adhesió d’Ucraïna a l’Aliança Atlàntica

Els caps d’estat i de govern de l’OTAN han començat la gran trobada anual de l’organització militar a Vílnius, la capital de Lituània, per enviar un missatge d’esperança a Ucraïna sobre la seva futura adhesió a l’organització.

Els 31 líders de l’Aliança Atlàntica intentaran convèncer el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que s’hi podrà adherir, però ell per ara no està satisfet amb l’esborrany de declaració que hi ha sobre la taula, explica l’ACN. Poc abans del tret de sortida a la cimera, Zelenski ha alertat en un missatge a les xarxes socials que la proposta no estableix “un termini ni per la invitació ni per l’adhesió” del seu país al club defensiu, tal com reclama des de fa mesos. “Ucraïna mereix respecte”, ha demanat.

Zelenski veu “absurd” que no es concreti una data per a la invitació i adverteix que això deixa “una finestra d’oportunitat” oberta per negociar en el futur “la pertinença d’Ucraïna a l’OTAN” com a part d’unes converses de pau.

En canvi, el president dels Estats Units, Joe Biden, veu amb bons ulls el redactat que ha proposat el secretari general de l’organització, Jens Stoltenberg, que no ha volgut avançar-ne els detalls. Sí que ha donat per fet, però, que s’eliminarà un dels passos que Ucraïna hauria de fer per entrar a l’OTAN.

“Aquesta cimera és extremadament important per a Ucraïna i per demostrar la unitat dels aliats”, ha declarat el polític noruec a la seva arribada a la cimera de l’OTAN en declaracions recollides per l’ACN.

En la cimera de l’Aliança Atlàntica de Bucarest (Romania) del 2008, recorda l’ACN, els aliats van estudiar una possible integració a l’OTAN d’Ucraïna i Geòrgia, però ho van descartar. En la declaració només van constatar que tots dos països “esdevindran membres de l’OTAN”. Si bé ara tampoc volen posar una data, els caps d’estat i de govern dels estats membre busquen un llenguatge més contundent sobre les perspectives d’adhesió d’Ucraïna, que continua la seva contraofensiva per recuperar terreny a Rússia.

A part de la declaració sobre l’adhesió, els aliats també volen mostrar el suport a Ucraïna creant un consell OTAN-Ucraïna per apropar posicions, així com augmentar el suport militar. De fet, la reunió inaugural d’aquest consell està prevista per dimecres amb la participació de Zelenski, que també està convidat al sopar de líders d’aquest dimarts.

Adhesió de Suècia

A l’espera de concretar el missatge a Ucraïna, l’Aliança Atlàntica arriba a Vílnius amb el compromís del president turc, Recep Tayyip Erdogan, de “garantir la ratificació” de l’adhesió de Suècia i segellar així l’ampliació al mar Bàltic. De fet, aquesta és la primera cimera de l’OTAN on participa Finlàndia, que va entrar oficialment a l’organització a l’abril després de superar les reticències de Turquia.

Erdogan li ha posat més difícil a Suècia i fins dilluns al vespre mantenia el vet a l’entrada d’Estocolm a l’Aliança Atlàntica. En un nou gir de pressió, el líder turc va vincular dilluns, abans d’agafar l’avió cap a Vílnius, l’adhesió dels suecs a l’OTAN a l’entrada de Turquia a la Unió Europea. Ankara fa un any que exigia canvis al país escandinau en política antiterrorista acusant-lo de donar aixopluc a dissidents turcs i kurds. Per superar el bloqueig, Suècia va modificar la seva constitució per endurir les lleis antiterroristes, però Erdogan continuava sense cedir i afegia noves condicions.

Finalment, Erdogan va aconseguir dilluns al vespre noves concessions del primer ministre suec, Ulf Kristersson, en cooperació antiterrorista –especialment contra grups kurds i dissidents que Ankara veu com una amenaça– i comerç d’armes. A més, explica l’ACN, el líder turc també es va emportar una nova promesa de la UE per reactivar les converses d’accessió de Turquia al club europeu, paralitzades des del 2018 per la preocupació de Brussel·les sobre el “retrocés” democràtic al país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona