Política

CiU, PNG i BNG recorden a Zapatero que li costarà aprovar els pressupostos

POLÍTICA

Els líders del BNG, Anxo Quintana; PNB, Iñigo Urkullu; i CiU, Artur Mas, agrupats sota les sigles de Galeuscat, han coincidit a demanar aquest dissabte que el resultat final del model de finançament "ha de ser igual per a tots" tot i que no creuen que hi hagi d'haver "un model únic", en paraules d'Anxo Quintana. Segons el líder nacionalista gallec, és un error que el govern espanyol vulgui implantar un model únic ja que cada comunitat presenta realitats socials i econòmiques diferents. Per la seva banda, Artur Mas ha recordat que les forces nacionalistes de Galeuscat poden ser claus en l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat.

Els tres líders nacionalistes s'han reunit a Santiago de Compostel·la, amb motiu del 75 aniversari de la signatura del Pacte de Compostel·la, i han coincidit a afirmar que "cada nació que composa l'Estat té unes característiques socials i econòmiques diferents i per tant els instruments de finançaments han de ser diferents".

Segons Quintana, perquè tots els territoris tinguin autonomia fiscal i suficiència financera cal aplicar "diferents medicines" perquè, per exemple, "a Catalunya pot servir-li el traspàs del 50% de determinats impostos, però no a Galícia que potser en necessita el 80%".

Els líders de BNG, Anxo Quintana; del PNB, Iñigo Urkullu; i CIU, Artur Mas han reclamat per al català, el gallec i l'euskera "el mateix estatus jurídic que el castellà" en un Estat que, al seu judici, ha de reconèixer-se com a plurinacional.

El PSOE, prop del PP
Si els tres líders nacionalistes han arribat a un acord en matèria lingüística, també han fet una exposició comuna sobre la situació actual del govern espanyol, amb un PSOE que està "més a prop que mai en els últims 30 anys del model centralista del PP", segons han manifestat tant el líder català, Artur Mas, com el basc, Iñigo Urkullu, que consideren que totes dues formacions polítiques tanquen les portes a un Estat "plurinacional" demandat pels nacionalistes catalans, bascos i gallecs.

De cara a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat, Mas ha anunciat que és possible que el PSOE "tampoc tingui una majoria clara o una majoria suficient" per a la seva aprovació.

"Li recordo al PSOE que no té la majoria per a moltes coses. El PSOE està en minoria i aquestes forces polítiques podem ser decisives en matèries molt importants en els pròxims quatre anys. Aquesta força decisiva l'utilitzarem i Galeuscat pot ser decisiva", ha dit Mas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.