Política

EDUCACIÓ

Tercer intent per protegir el català i blindar jurídicament les escoles

Quedava pendent per desenvolupar de la llei d’educació de Catalunya (LEC) del 2009, i l’anterior conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, davant l’ofensiva judicial del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) perquè complissin la sentència sobre el 25% de castellà a les escoles, ja havia anunciat l’any passat que iniciava l’obertura del període de consulta prèvia a la ciutadania i a la comunitat educativa per elaborar el decret del règim lingüístic del sistema educatiu que ahir va presentar la seva successora en el càrrec, Anna Simó. El decret, que fins al 15 de setembre se sotmet a informació pública, regula com s’han de fer i avaluar els projectes lingüístics dels centres, dels quals assumeix tota la responsabilitat el Departament d’Educació i, per tant, protegix els centres de qualsevol responsabilitat jurídica.

Aquest decret és el tercer intent de blindar el català de les ingerències externes després d’aprovar-se la proposició de llei sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials el juny de l’any passat, com també es va aprovar el decret que descarta l’aplicació de percentatges en l’ensenyament i que ja insistia en el fet que el responsable legal dels projectes lingüístics era el departament.

Entre altres qüestions, el nou decret remarca que aquests plans no es poden canviar amb el curs iniciat, estableix el caràcter vehicular del català i l’aranès; garanteix que tot l’alumnat assoleix la competència en tres llengües; assegura l’acollida personalitzada i en català de l’alumnat nouvingut; remarca el caràcter compensatori de les desigualtats d’origen que tenen els aprenentatges lingüístics i subratlla l’adequació del model d’immersió lingüística, a més d’establir com a requeriment el nivell de C2 per accedir a la funció pública docent a partir del curs 2025/2026.

Amb el TSJC obligant a impartir una assignatura troncal en castellà la setmana passada a tres escoles en compliment de la sentència del 25%, que se sumen a la desena on es mantenen mesures cautelars judicials, el departament accelera la protecció del català, i la consellera Simó va admetre que el decret hauria d’haver existit “des de fa anys”. La tramitació es pot allargar i acabar aprovant-se després de presentar-se al Consell Escolar, cap al mes d’abril.

El departament ha elaborat el pla de foment de la llengua catalana als centres educatius 2023-2028, amb deu mesures, entre les quals s’inclou millorar la competència lingüística en català del professorat mitjançant cursos, amb 5.000 i 5.500 els propers dos cursos. També s’introduiran nous continguts i habilitats en gestió i tractament de la diversitat lingüística al màster de professorat de secundària juntament amb el Departament de Recerca i Universitats, augmentaran els recursos d’acollida de l’alumnat nouvingut a partir del 2024, s’incentivarà la formació lingüística de les famílies i es crearà una plataforma de continguts audiovisuals educatius en català.

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/16-educacio/2313695-pla-i-decret-per-protegir-el-catala-i-blindar-juridicament-els-centres.html

2313695

Borriana es rebel·la en suport a les revistes en català

r.p

Clam per la llengua i contra la censura. Centenars de persones van omplir ahir la plaça de la Mercè de Borriana, davant de la biblioteca, per defensar les revistes en català i la llengua en general, després de la censura protagonitzada pel regidor de Cultura de l’Ajuntament, governat pel PP i Vox, que ha vetat les publicacions en l’idioma del país com Sàpiens, El Temps, Camacuc, Cavall Fort, Enderrock i Llengua Nacional. Amb el lema “Tots amb el valencià”, els borrianencs van sortir al carrer, acompanyats de valencians d’altres punts, amb un objectiu clar: “Contra la censura i la valencianofòbia”, com reivindica la convocatòria de la protesta organitzada per Plataforma per la Llengua. Els crits de “No passaran” i a favor del valencià van ser continus per part dels assistents, que ho van deixar clar: “Volem llegir en valencià.” Els organitzadors pretenen esquivar la censura en un altre espai del municipi i “oferir gratuïtament la lectura de les revistes”, com van dir. Plataforma per la Llengua donarà suport a l’estratègia de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), amb la via judicial, institucional i la mobilització popular.

La societat civil s’hi ha sumat amb força, amb la presència d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Escola Valenciana, el Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià, l’APPEC, però també partits com Compromís, amb el seu líder, Joan Baldoví, que va demanar la dimissió del regidor de Cultura del municipi, Jesús Albiol, i es va sumar a la defensa de la llengua que la dreta vol suprimir dels llocs públics. Els organitzadors van manifestar que no permetran “ni un pas enrere en defensa de la llengua, de la cultura i de la llibertat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries