Política

Suècia

Una ferida greu en un tiroteig al consolat suec d’Izmir, en plena tensió per la crema d’Alcorans

Segons les autoritats turques, l’atacant és una persona “mentalment discapacitada” i ha estat detinguda

Estocolm anuncia el reforçament dels controls fronterers davant l’augment de l’amenaça a la seguretat del país

Un treballadora turca del consolat honorari de Suècia a Izmir ha resultat ferida aquest dimarts en un atac armat contra l’oficina diplomàtica, ha informat la televisió pública turca TRT.

Els fets han passat cap tres quarts de vuit hora local (una hora menys a Catalunya) a l’exterior del consolat. Segons l’oficina del governador d’Izmir, l’atac ha estat perpetrat per una persona “mentalment discapacitada”. L’home ha “estat posat sota custòdia juntament amb l’arma utilitzada en l’incident”. “Hi ha un investigació judicial en curs”, ha afegit la governació d’Izmir.

La víctima, una dona que treballava de secretària al consolat honorari, ha estat traslladada a l’Hospital Tepecik en estat crític.

Suècia reforça la seguretat

L’incident coincideix amb l’anunci que Suècia reforçarà els controls fronterers per l’augment de l’amenaça a la seguretat per les cremes d’exemplars de l’Alcorà al país escandinau, que han crispat el món islàmic.

La mesura, que serà aprovada dijous, permetrà a la policia sueca inspeccionar vehicles, practicar escorcolls i realitzar diverses accions per augmentar el control d’identitat, segons han explicat aquest dimarts el primer ministre, Ulf Kristersson, i el titular de Justícia, Gunnar Strömer. Kristersson ha justificat que “persones que tenen una vinculació vaga amb Suècia no han de poder entrar al país per cometre delictes”.

El primer ministre ha situat aquesta mesura en un “ampli front” d’iniciatives diplomàtiques i de seguretat que el govern suec ha impulsat en les últimes setmanes. Kristersson, ha reconegut que la situació és “seriosa” i ha assenyalat que “estem en contacte diari amb els serveis d’intel·ligència”. Segons les autoritats sueques, el país ha passat de ser un “objectiu legítim” per al terrorisme internacional a un de “prioritari”.

En les últimes setmanes s’han produït cremes de còpies del llibre sagrat dels musulmans davant les ambaixades d’Irak i Egipte a Estocolm i Copenhaguen, cosa que ha provocat la ira dels musulmans de tot el món i un augment de la tensió diplomàtica amb els països escandinaus sense precedents. A més de grans manifestacions a països islàmics, diversos governs de països de majoria musulmana han advertit que la permissió de les cremes d’exemplars de l’Alcorà pot tenir conseqüències en les relacions diplomàtiques, com ja ha fet l’Iraq amb l’expulsió de l’ambaixadora sueca a Bagdad. L’Organització de Cooperació Islàmica (OCI) ha exigit a les autoritats dels dos països nòrdics que prenguin mesures per aturar aquestes cremes, l’última de les quals va ser realitzada dilluns davant el Parlament suec.

Els governs dels dos països nòrdics van apuntar fa uns dies que estudien la possibilitat de restringir aquests actes o prohibir-los quan es convoquin davant d’ambaixades estrangeres, una proposta que ha rebut crítiques de l’oposició política a tots dos països.

El primer ministre suec va defensar que “no es tracta de limitar la llibertat d’expressió sinó d’ampliar el control dels permisos per a les reunions públiques”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona