Política

Níger

Biden exigeix l’alliberament “immediat” de Bazoum

França evacua més d’un miler de ciutadans estrangers del Níger en cinc vols

Milers de persones es manifesten a Niamey a favor del cop

El president dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Joe Biden, ha exigit a la junta militar que la setmana passada va prendre el poder al Níger que alliberi “immediatament” el president legítim del país, Mohamed Bazoum, i la seva família.

En un comunicat difós aquest dijous, coincidint amb el dia de la independència del Níger, Biden alerta que el país africà “fa front a una greu amenaça a la seva democràcia”. El polític nord-americà subratlla que “els nigerins tenen el dret de triar els seus líders” i recorda que ja “van expressar la seva voluntat en unes eleccions lliures i netes”. “I això s’ha de respectar”, ha advertit.

Biden assegura que Estats Units estarà al costat del poble nigerí en aquest “moment crític” i “honorarà” la seva aliança basada en els “valors democràtics i el suport a la governança civil”. “La defensa dels valors democràtics fonamentals i la defensa de l’ordre constitucional, la justícia i el dret de reunió pacífica són essencials per a l’associació entre el Níger i els Estats Units”, apunta Biden, que acaba el seu missatge amb una perquè el president Bazoum i la seva família “siguin alliberats immediatament i per la preservació de la democràcia del Níger”.

Washington ha ordenat avui l’evacuació del personal no essencial de la seva ambaixada a Niamey, la capital del país, i ha restringit l’activitat de la seva Ambaixada a l’assistència d’emergència a ciutadans nord-americans.

França evacua més d’un miler d’estrangers

París ha conclòs aquest dijous la seva operació per traure del país els ciutadans francesos i també d’una cinquantena d’altres nacionalitats, inclosos ciutadans espanyols. En total, el ministeri d’Afers Exteriors ha organitzat cinc vols amb avions militars que han “evacuat 1.079 persones: 577 francesos i un gran nombre d’altres nacionalitats”, ha comunicat avui el Quai d’Orsay.

França va activar el seu dispositiu d’evacuació arran de l’intent d’assalt a la seva Ambaixada a Niamey durant una manifestació el passat diumenge 30 d’agost en suport del cop d’Estat.

Manifestació a Niamey

Aquest dijous milers de persones han sortit als carrers de la capital nigerina amb motiu del Dia de la Independència en la que s’han cridat consignes contra França i la Comunitat Econòmica d’Estats d’Àfrica Occidental (Cedeao) i a favor de Rússia i Algèria. També hi ha hagut expressions de suport als caps militars de Burkina Faso i Mali, que han donat suport als colpistes nigerins.

La marxa, que ha arrencat a la plaça de la Concertació de Niamey, ha transcorregut sense incidents. Segons una font policial citada per l’agència Efe, hi han participat entre 15.000 i 20.000 persones.

La mobilització ha estat convocada pel col·lectiu procolpista i antifrancès M62, que reclama la retirada “immediata” del contingent francès establert al país per col·laborar en la lluita contra el terrorisme al Sahel.

Aquest dijous l’Ambaixada francesa està protegida per les forces de seguretat nigerines per evitar nous incidents. França havia reclamat a les actuals autoritats nigerines que adoptessin les “mesures necessàries per garantir plenament la seguretat” de les representacions diplomàtiques estrangeres a Niamey, en particular la seva, durant les manifestacions.

El passat 26 de juliol quan una junta militar, autoanomenada Consell nacional de Salvaguarda del Poble (CNSP), va realitzar un cop d’Estat i va anunciar la destitució del president elegit, Mohamed Bazoum, el tancament de fronteres (reobertes posteriorment amb cinc països veïns) i la suspensió de la Constitució.

El Senegal enviarà soldats si la Cedeao decideix intervenir

El cop va generar una àmplia condemna dels països de la Cedeao –tret de les altres tres juntes militars: Burkina Faso, Mali i Guinea–, que diumenge passat va donar un ultimàtum d’una setmana per restaurar l’ordre constitucional i va amenaçar amb mesures que podrien incloure l’ús de la força.

El Senegal ha confirmat aquest dijous que el seu país enviarà soldats al Níger si la Cedeao decideix finalment intervenir militarment al país per acabar el cop d’Estat. La ministra d’Afers Exteriors del Senegal, Aïssata Tall Sall, ha argumentat que “no es pot ser membre de la Cedeao i eludir les decisions preses per la cimera de caps d’Estat” de l’ organització. “La convicció del Senegal és que cal posar fi a aquests cops d’Estat”, ha afegit la ministra en una roda de premsa a Dakar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

Swinney, més a prop de liderar l’SNP escocès

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona
estats units

La Fiscalia vol més multes per a Trump per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
política

Vergés: “Apostem per un turisme de qualitat i desestacionalitzat”

capmany
GIRONA

El PSC proposa desencallar “infraestructures bàsiques” a la demarcació

GIRONA
GIRONA

La CUP defensa “passar a l’ofensiva” pels drets lingüístics

GIRONA
guerra a europa

Els EUA acusen Rússia d’usar armes químiques contra les forces ucraïneses

barcelona

Fins a 200.000 euros per a inversions a decidir entre la ciutadania

CASTELLAR DEL VALLÈS