Política

"No entenc que Castells s'aliï amb qui impugna l'Estatut"

ENTREVISTA: José Antonio Griñán vicepresident de la Junta d'Andalusia i conseller d'Economia i Hisenda

A la vuitena planta de la Torre Triana de Sevilla, el despatx de José Antonio Griñán ofereix una panoràmica serena del Guadalquivir que contrasta amb les aigües tèrboles del finançament. El vicepresident andalús i conseller d'Economia no entén la veu del PSC en la negociació i arrenca amb un atac de nostàlgia: "Trobo a faltar al tripartit una persona del coneixement i la visió de Jordi Pujol".Com explica que de totes les comunitats només Andalusia aplaudeixi el nou finançament de Pedro Solbes?

Hauríem de reconèixer a Zapatero i Solbes que, per primer cop, negociem un sistema de forma transparent. En l'anterior cadascú es reunia amb el govern per separat i rebia el que fos, però no se'n coneixia el conjunt, i aquell sistema va tenir el suport de CiU. Ara n'hi ha prou connectant-se a internet i entrant a la web del ministeri d'Economia per saber el que hi ha. Potser a algunes comunitats no els interessa aquesta transparència, però per a l'objectiu final és bona.

¿I entrant als continguts de Solbes?
Parla de suficiència de recursos, d'igualtat, d'anivellament, de benestar... Però a més respon a la falta d'autonomia financera cedint amb capacitat normativa el 50% d'IRPF, IVA i impostos especials. I també soluciona el problema de població amb sis milions d'habitants distribuïts desigualment i que el sistema ara no reconeix. El que no veig raonable ni entenc és que tothom s'enfronti amb Solbes per aquests principis. Entendria que algú digués que això està bé, però que després vol, a més, dos ous durs, tres o cinc. Però reconeguem el que té d'avenç, com fa Andalusia.

¿No ho fa perquè la beneficia, doncs?
Andalusia no només reconeix que és bo per a Andalusia, sinó que entén que ha de ser bo sobretot per a les comunitats més perjudicades. I no dic que Andalusia estigui entre les més perjudicades, però tampoc no és de les beneficiades. Sempre cito Balears perquè el seu cas és un espoli, però reconec que Madrid, Múrcia, País Valencià i en menor mesura Catalunya no tenen reconeguda la població. De la mateixa manera que nosaltres ens vam aixecar de la taula perquè el model no reconeixia 400.000 andalusos, lluitarem també perquè es reconeguin tots els catalans, nascuts a Catalunya o no.

¿No entén, doncs, la indignació del govern català i del conseller Castells?
El que no entenc de Catalunya és la continuïtat de fotos amb un govern [del País Valencià] que té impugnat l'Estatut al Tribunal Constitucional. No puc entendre que els que han dit tot el que han dit de Catalunya, han portat un recurs al TC i han recollit firmes en contra de l'Estatut al carrer siguin ara els aliats de Castells.

Veient com li ha dolgut la fotografia de Castells amb el conseller valencià d'Economia, Gerardo Camps, ¿no veu possible una foto Castells-Griñán?
És que aquestes fotografies tenen contingut, eh! I ja m'agradaria conèixer-lo! Però sempre veuré possible una foto Castells-Griñán. Jo he estat a Catalunya i ens l'hauríem pogut fer si ell ho hagués volgut. No hi tinc cap inconvenient, ni tampoc a discutir la seva proposta i la meva. La pregunta és: ¿ell està segur que el seu model beneficia Andalusia? Perquè jo garanteixo que el nostre model sí que beneficia Catalunya. Però Castells prefereix Camps.

No li agraden les parelles antinatura que crea el debat del finançament.
Que consti que no són antinatura perquè siguin PSC i PP, sinó perquè han portat l'Estatut al TC! Jo no dic res més... Podria tenir aliats demà si vull, però tant se val, ja vam passar una travessia del desert. Fa vuit anys, amb Aznar, vam lluitar perquè ens reconeguessin 400.000 andalusos, ens van treure 4.000 milions de fons estructurals, la inversió era el 12% i no vam rebre solidaritat de ningú. No obstant això, jo sí que dic que Catalunya està mal finançada i maltractada en infraestructures. Ja m'hauria agradat una mica més de solidaritat quan tothom rebia les polítiques actives d'ocupació i a Andalusia se li negaven.

¿Creu que un nou model deixarà fora Andalusia ara que governa el PSOE?
Andalusia ja en va quedar fora i va rebre per tots cantons! Ens van deixar el 2001 sense 2.500 milions que no vam poder tenir fins al 2004. Com vol que no m'ho imagini!

¿Per què els molesta l'anivellament parcial que vol la Generalitat perquè l'excés de solidaritat no la penalitzi? A banda de sanitat, educació i serveis socials, ¿quins serveis més afegiria al cistell de la solidaritat?
Jo no parlaria de solidaritat sinó d'igualtat. Els tres serveis bàsics en què l'Estat ha de preservar la igualtat de tots els espanyols són educació, sanitat i serveis socials. I a banda d'aquests, n'hi ha d'altres com justícia i habitatge, en què el nivell de prestacions ha de ser similar. Si ens posem a parlar ens entendrem. Però parlar d'anivellament parcial d'entrada divideix.

Si Estat i Generalitat aprovessin l'anivellament parcial per limitar la solidaritat, ¿Andalusia no firmaria?
No li donaré aquest titular. Jo ja he dit que no m'agrada ni el terme ni el que pot voler significar.

¿I Andalusia firmaria un nou sistema del qual Catalunya quedés fora?
Catalunya ho va fer, va firmar un acord on no hi era Andalusia...

O sigui que ara es veuen amb les mans lliures per tornar-li la moneda si arribés el cas...
No em veig amb les mans lliures ni m'hi deixo de veure. Ens hauríem de plantejar el benefici que es podria produir a tot arreu. El que no firmaria mai és un sistema que no millori la situació de Catalunya. A nosaltres tots ens van deixar sols quan no se'ns reconeixien 400.000 habitants, i això no ho oblidem. El govern de Catalunya tindrà suport d'Andalusia si ara no se li reconeix la població. Andalusia no va tenir el suport de Catalunya.

Veient l'enrocament actual de tots, ¿confia que hi haurà un acord final?
Home, si no ens hi entestem... Però és cert que som tots molt caparruts. No es pot començar sense reconèixer els mèrits d'aquest govern respecte als anteriors. Recordo que els últims dos models van ser firmats per Catalunya en penombra, sense que ningú conegués què estava passant. Siguem responsables i apreciem que, ara, amb aquest govern hi ha bilateralitat, estatuts, disposició addicional tercera, transparència... Reconeguem això almenys. Jo em sento pròxim a Solbes, ho reconec, vam treballar junts durant l'última legislatura de Felipe González i ho vam viure amb molta duresa. Però crec que no és això el que em mou.

Sembla impossible que tothom hi guanyi en una negociació de l'Estat amb 15 comunitats i 7.000 municipis.
No, sempre es tracta que no hi perdi ningú. Per aconseguir-ho calen diners i ara n'hi ha pocs perquè l'economia està malament, però és el moment que s'ha triat. Un model no ha de tenir perdedors mai, però sí que ha de reequilibrar el que està mal equilibrat.

"Els socialistes catalans t'estimem, José Luis, però encara estimem més Catalunya". Què en pensa, d'aquest avís de Montilla a Zapatero?
A mi em preocupa més un aturat català que un multimilionari andalús.

I si arribés el moment de triar, ¿els socialistes andalusos estimarien més Zapatero o Andalusia?
Jo estimo els andalusos i Andalusia. Jo sóc andalús per elecció, perquè vaig néixer a Madrid. La meva mare i els meus germans viuen a Madrid i jo dic que està sobrefinançada per la capitalitat. Dit això, jo estimo el meu partit més que cap altra cosa al món. I el meu partit és el PSOE.

¿No s'imagina una plantada del PSC davant el PSOE al Congrés vetant una llei important, per exemple?
Aleshores seria un partit diferent al PSOE. Conec Montilla des que ell era alcalde de Cornellà i jo ministre de Treball i això no es produirà. Els socialistes andalusos mai farien això i nosaltres tenim més diputats que ningú al Congrés. I tots ells són incondicionalment de Zapatero.

¿Continua pensant que les balances fiscals són un exercici mandrós i que la seva publicació no aporta res?
Han demostrat moltes coses: una, que Andalusia no és una regió subsidiada, perquè vuit comunitats que la superen en PIB per càpita reben més. I Andalusia aporta a l'Estat més que el seu pes en el PIB. És mandrós perquè no es completa amb la balança comercial i la capitalitat per no escoltar que Madrid és la més solidària. Que Catalunya és solidària ho sap tothom i, a Andalusia, qui sempre ha defensat Catalunya dels atacs del PP som nosaltres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.