Política

Àfrica

Níger es prepara per a una intervenció armada

Les vies diplomàtiques s’esgoten en el si d’una Cedeao dividida, mentre la junta colpista posa en alerta màxima les forces armades, davant l’amenaça d’una acció militar regional

El cap de l’Estat Major de l’Exèrcit del Níger, el general de brigada Moussa Salaou Barmou, nomenat fa pocs dies per la junta colpista, ha ordenat posar totes les forces armades en “alerta màxima”, en un context marcat per les amenaces d’una acció militar regional en el país.

El comunicat s’ha fet per ràdio fa poques hores, en el qual el general nigerí ha atribuït la seva decisió a “les amenaces d’agressió contra el territori nacional que es fan cada vegada més palpables”, i per tal d’“evitar un efecte de sorpresa general” i “aportar una resposta adequada” davant les amenaces.

Barmou ha demanat a tots els seus subordinats informar a la seva jerarquia de “tota acció hostil” en la seva zona de responsabilitat.

Mentrestant, la Comunitat Econòmica dels Estats d’Àfrica Occidental (Cedeao) assegura que explora “abastament” la via diplomàtica per resoldre la situació al Níger, però sense descartar l’opció del desplegament d’una força regional. En un comunicat que recull avui la pàgina web del bloc regional, el president de la Comissió de la Cedeao, Omar Alieu Touray, assegura que s’estant realitzant esforços diplomàtics i que s’espera que donin “el resultat desitjat”, i que facin innecessari el desplegament de la força.

Aturar el contagi

Touray ha explicat que la decisió d’una eventual intervenció militar ha tingut lloc després de tres cops d’Estat d’èxit en la regió i altres tres de fallits, amb motiu dels quals els caps d’Estat i de govern d’Àfrica Occidental han considerat “que ja era hora de posa fi al contagi”. Segons Touray, “els precedents de Mali, Guinea Conakri i Burkina Faso són inquietants i han estat el motiu pel qual la Comunitat s’ha vist obligada a adoptar una postura tan dura però legítima, emparada en el dret comunitari de la Cedeao”.

Tot i això, aquesta comunitat es troba dividida pel que fa a l’ús de la força per retornar l’ordre constitucional al Níger. Fins avui, Nigèria, Benín, Costa d’Ivori i Senegal han ofert la disponibilitat dels seus exèrcits, mentre que Mali i Burkina Faso, països veïns governats per juntes militars, veuen l’ús de la força contra el Níger com una declaració de guerra contra ells.

Níger viu des del 26 de juliol una crisi política quan una junta militar, autodenominada Consell Nacional per a la Salvació de la Pàtria (CNSP), encapçalada per l’antic cap de la Guàrdia Presidencial, el general Badourahamane Tiane, va destituir el president, Mohamed Bazoum, que des de llavors es troba sota arrest domiciliari, i va suspendre la Constitució.

El cop va ser condemnat per la comunitat internacional i per la Cedeao, que va decretar dures sancions econòmiques i comercials contra Níger, membre del bloc abans que fos suspès, i també va amenaçar amb una acció militar contra els colpistes per restablir l’ordre constitucional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Consell de la República demana una “estratègia compartida” a l’independentisme

barcelona
estat espanyol

Milei apuja el to contra Sánchez

barcelona
Política

Illa ja no descarta a Junts ni al PP

barcelona
llengua

Sense terminis per avançar en l’oficialitat del català a Europa

barcelona

La condemna de ser apàtrides

Istanbul

Laberint europeu

Brussel·les
política

Robles limita a 18 i amb control judicial els espiats amb Pegasus

madrid

L’oficialitat del català, encallada

Barcelona
Mercè Kirchner Baliu
Professora de relacions internacionals i afers europeus Blanquerna-URL

“La UE necessita saber cap a on vol anar”

Barcelona