Política

GUATEMALA

Suspenen provisionalment el partit del president electe de Guatemala

Un membre del Registre de Ciutadans ha fet efectiva una ordre judicial per un suposat cas de signatures falses el 2018

La suspensió es produeix el mateix dia que s’han fet oficials els resultats electorals

El Registre de Ciutadans, que depèn del Tribunal Suprem Electoral de Guatemala, ha suspès aquest dilluns provisionalment el partit polític Movimiento Semilla del progressista Bernardo Arévalo de León, que va guanyar les eleccions el passat 20 d’agost. El registrador Ramiro Muñoz ha decidit suspendre la figura jurídica de Movimiento Semilla per una ordre judicial emesa pel jutge penal Fredy Orellana el 12 de juliol passat per un suposat cas de signatures falses el 2018, segons informa l’agència Efe.

Arévalo de León ha qualificat d’“il·legal” la suspensió del seu partit polític i ha assegurat que “és nul·la de tot dret”, ja que, segons la llei electoral, “només el Tribunal Suprem Electoral pot ordenar la suspensió i sota els preceptes legals establerts”. Per la seva banda, la vicepresidenta electa, Karin Herrera, ha anunciat que l’equip jurídic de Semilla presentarà un recurs de nul·litat.

Fins aquest dilluns la suspensió del partit havia quedat aturada per la Cort de Constitucionalitat, el màxim tribunal del país, per considerar il·legal suspendre un partit en plena contesa electoral.

El 13 de juliol, el Registre de Ciutadans, entitat encarregada de la inscripció dels partits, havia rebutjat la petició de cancel·lació contra el partit del president electe. La Fiscalia havia reaccionat amb accions penals contra Muñoz, així com contra integrants de Semilla.

Prèviament a guanyar la presidència, Arévalo de León —que va obtenir 2,4 milions de vots a la segona volta i es va imposar a la seva rival, l’exprimera dama Sandra Torres Casanova, que va aconseguir 1,5 milions de sufragis— havia assegurat a mitjans internacionals que no descartava nous atacs per evitar que prengui possessió el 14 de gener. Precisament la suspensió de Movimiento Semilla es produeix el mateix dia que el Tribunal Suprem Electoral ha oficialitzat els resultats dels comicis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries