CiU replica a Montilla que al Parlament europeu «s'hi va a defensar Catalunya»

Junqueras diu que els catalans no es poden «permetre el luxe» de no reclamar la independència a les institucions europees

Les infraestructures del país, el turisme, la pagesia o els interessos i els drets dels ciutadans en general són qüestions per les quals precisament els eurodiputats catalans han de vetllar a Europa, segons Puig, que va carregar contra les crítiques de Montilla a CiU. El també diputat de la federació nacionalista va respondre amb ironia a les acusacions del primer secretari del PSC fetes a CiU i ERC, perquè van al Parlament Europeu a defensar «els seus problemes» i no a construir la unió. Puig va «agrair» que Montilla hagués aclarit quines són les prioritats del seu partit en el consell nacional dels socialistes catalans de dissabte. «El PSC sempre ha anat a Europa a defensar els interessos del PSOE, i una prova d'això és que concorre a les eleccions en la mateixa llista del PSOE, i no per defensar els interessos de Catalunya», va rematar.

Mentre en una entrevista a Catalunya Informació la candidata del PSC, Maria Badia, tornava a censurar els que intenten traslladar a Europa la política catalana, ERC no només va insistir en la seva estratègia sinó que va esprémer el discurs més sobiranista. El candidat dels republicans a les eleccions del 7 de juny, Oriol Junqueras, va al·legar que «la independència s'ha de defensar a la Unió Europea i en totes les institucions». «Ha de ser reivindicada des de qualsevol marc institucional, bé sigui municipal, nacional o europeu», va afegir-hi. En declaracions a l'agència Efe, el cap de llista d'Esquerra va argumentar que el país «necessita tenir un estat propi, per tal de disposar dels instruments per resoldre els problemes dels ciutadans». Una reivindicació que considera que no és incompatible amb el fet que la «prioritat més immediata» sigui treballar per combatre la crisi.

Badia, en canvi, va començar a exposar els seus plantejaments sobre la política comunitària d'acord amb la tesi que el PSC ha de fer una «campanya parlant d'Europa». La cap de llista dels socialistes catalans, a la qual l'eurodiputat Raimon Obiols acompanya com a segon candidat català en la llista del PSOE, va demanar valentia a la Comissió Europea perquè planti cara al Consell d'Europa si és necessari i no vagi a remolc dels estats, que al seu parer han tingut un «pes excessiu» en els últims cinc anys.

El candidat d'ICV, Raül Romeva, va voler contraposar l'Europa que defensen els ecosocialistes amb la que propugna el PSC. També en resposta a Montilla, que havia subratllat que Badia és l'única cap de llista que va votar a favor de la Constitució Europea, Romeva recordava que Badia també va votar a favor de la directiva de la vergonya, que regula la detenció i expulsió de nouvinguts. «La immigració, nosaltres l'hem defensada com una inclusió, i el PSC n'ha fet una criminalització», va assegurar Romeva, que va acusar els socialistes de voler gestionar aquest àmbit «des de la perspectiva de la seguretat».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.