Política

Proposen un “marc legal” perquè la UE sigui mediadora en processos d’autodeterminació

Un grup d’eurodiputats ha presentat avui la proposta de regulació per els casos en què no hi ha acord

Defensen que no és una qüestió interna dels país i que té una dimensió europea

Un grup d’eurodiputats ha presentat aquest dimarts una proposta de regulació que serveixi com a “marc legal” per implementar processos d’autodeterminació a la Unió Europea (UE). La proposta de regulació europea per als processos d’autodeterminació, feta a petició d’eurodiputats dels Verds, l’Esquerra i els liberals de Renovar Europa, planteja que la UE sigui mediadora en processos d’autodeterminació sense acord. Pels eurodiputats, les institucions comunitàries han “d’intervenir” quan hi ha un “clar risc de violació dels valors europeus per part dels estats membre”. Fins i tot, proposen que es pugui activar l’article 7 del Tractat, que pot arribar a deixar el país en qüestió sense dret a vot al Consell.

La proposta de regulació, coordinada per la professora de dret de la Universitat d’Edimburg Elisenda Casanas, busca fixar unes “garanties i condicions” per exercir el dret a l’autodeterminació a la UE. En aquest sentit, apunta que la “condició” per començar un procés d’autodeterminació és que hi hagi una majoria parlamentària en el territori en qüestió, en els casos en què aquest té una cambra pròpia. La votació sobre l’autodeterminació es pot fer sota diferents formes, diu la proposta, però remarca que les decisions han de ser “reversibles” i les votacions s’han de poder “repetir”.

El text planteja que també es pugui analitzar la “legitimitat” de la demanda i supervisar que es respecten els principis democràtics, de sobirania i d’estat de dret, entre d’altres. Pel que fa a la ciutadania europea, la proposta de regulació planteja que els ciutadans del nou estat la mantinguin fins que acabi la negociació, el reconeixement i la integració a la UE.

En la presentació de la proposta, Casanas ha defensat que l’autodeterminacio té una “dimensió europea” i que hi ha un “buit” en la legislació europea sobre els drets com a ciutadans europeus en cas que un territori exerceixi l’autodeterminació. Casanas ha remarcat que la proposta és “completament compatible” amb els tractats i la legislació europea.

Al seu torn, l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé ha negat que els processos d’autodeterminació siguin una “qüestió interna” dels estats i ha defensat que és un dret dels ciutadans europeus. Així, Solé ha demanat a la UE un marc que doni “seguretat júridica” i “garanteixi l’ampliació interna”.

Finalment, l’eurodiputada del PNB Izaskun Bilbao ha subratllat que la UE ha de “perdre la por als conflictes territorials”. L’eurodiputada basca ha confiat que la regulació que proposen tingui “recorregut en el futur”. La intenció dels eurodiputats és portar-la a fòrums de debat i presentar-la a la Comissió Europea i el Consell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries