Política

política

Aragonès: no a la DUI sense reconeixement

La independència “no és una qüestió de proclamar-la i prou” perquè cal fer-la realitat. “Podem sortir al balcó 15 vegades. La qüestió és com es fa efectiva i cal reconeixement internacional”, va afirmar ahir el president Pere Aragonès en una entrevista a Catalunya Ràdio en resposta a la petició de l’Assemblea Nacional (ANC) que es faci efectiva la independència. Executar la declaració unilateral d’independència (DUI) sense suport internacional “no serveix per res”, segons Aragonès, que insta a “fixar entre tots un mecanisme que permeti que la pròxima vegada que es voti el resultat sigui reconegut per la comunitat internacional”. Si no es fa així, “serà molt difícil” aconseguir l’objectiu perquè no n’hi ha prou amb “desitjar molt” la independència, va respondre Aragonès a la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, que dilluns va demanar fer efectiva la independència o convocar eleccions.

Per la seva banda, el govern va instar ERC i Junts a aprofitar la coincidència actual en l’aposta per negociar la investidura del futur president espanyol. Després del Consell Executiu, la portaveu Patrícia Plaja va recordar l’expressió del president Aragonès sobre el fet que tots dos partits estan “condemnats a entendre’s” i va qualificar d’històrica l’oportunitat que els ofereix l’aritmètica al Congrés per aconseguir resultats pel que fa a l’autodeterminació i l’amnistia. A més d’estar d’acord en aquests dos objectius, Plaja va recordar que, “ara sí”, ERC, Junts i el govern també coincideixen en l’estratègia negociadora i va instar el PSOE i Pedro Sánchez a “perdre la por” i a afrontar el moll de l’os de la negociació: “Ja no valen paraules sinó fets concrets, el que moltes vegades hem anomenat acords.”

L’entitat nacionalista espanyola Societat Civil Catalana (SCC) convoca una manifestació contra l’amnistia i l’autodeterminació per al 8 d’octubre a Barcelona sota la crida “No en el meu nom. Ni amnistia ni autodeterminació” i a la qual ja s’han adherit Cs i Vox.

L’endemà de la Diada, i d’una mobilització sensiblement inferior a la de l’any anterior amb les dades a la mà de la Guàrdia Urbana, 115.000 aquest 2023 i 150.000 el 2022, el govern espanyol considerava que els independentistes perden força a l’hora de negociar amb el PSOE. Fonts de l’executiu estatal recollides per Efe veien en la manifestació el suport que els independentistes han anat perdent a les urnes, especialment en les municipals del 28-M i les generals del 23-J i vaticinaven que aquesta davallada continuarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries