Política

grècia

Syriza elegirà el successor de Tsipras en una segona volta de les primàries

Un empresari lidera el procés de votació interna del principal partit de l’oposició a Grècia

L’empresari grec Stefanos Kasselakis ha guanyat la primera volta del procés de primàries per triar un nou líder del principal partit de l’oposició a Grècia, Syriza, després de la dimissió de l’exprimer ministre Alexis Tsipras, ha informat aquest dilluns el diari hel·lè Avgi.

Segons la informació publicada per aquest mitjà i recollida per l’agència Efe, després de l’escrutini del 98% dels vots emesos diumenge, Kasselakis, un empresari i inversionista del sector marítim, reuneix el 45,04% de les paperetes davant al 36,21% del seu principal adversari, la diputada i exministra de Treball Efi Ajtsioglu.

El segueix de lluny, en tercer lloc, l’exministre de Finances Efklidis Tsakalotos, amb un 8,77%.

Explica Efe que atès que cap dels candidats ha aconseguit la majoria dels prop de 150.000 vots emesos, els dos més votats –Kasselakis, de 35 anys, i Ajtsioglu, de 38– s’enfrontaran en una segona volta diumenge que ve.

Després de dur Syriza al poder i encapçalar la formació d’esquerres en els últims quinze anys, Tsipras va dimitir a final de juny passat, després de la patacada patida a les eleccions generals del 25 de juny passat, quan el partit va caure fins al 18% dels vots, gairebé la meitat del que havia obtingut el 2019, mentre que la conservadora Nova Democràcia, de l’actual primer ministre Kyriakos Mitsotakis, es va imposar amb més del 40%.

Amb tot, la victòria de Kasselakis ha estat una sorpresa per molts dirigents de Syriza, ja que amb prou feines fa un mes que l’empresari és membre del partit.

Amb només catorze anys, va marxar als Estats Units. El seu pare, accionista majoritari d’una companyia naviliera, travessava dificultats econòmiques. Kasselakis diu que va marxar de Grècia “per necessitat”. No només pels problemes econòmics, sinó també per la societat conservadora en la qual tenia por de parlar de la seva orientació sexual. Kasselakis és el primer candidat obertament homosexual que aspira a liderar un partit, i en el vídeo de la seva candidatura també apareix el seu marit, el nord-americà que és un infermer d’urgències.

Diversos mitjans grecs han especulat amb què una possible victòria de Kasselakis podria provocar una escissió a Syriza, tenint en compte que diverses figures de la coalició d’esquerres el consideren un “estrany” en el partit. Els crítics també suggereixen que el fet que no sigui diputat pot suposar un obstacle en la lluita contra Nova Democràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES