Política

canadà

Crisi diplomàtica entre el Canadà i l’Índia arran de la mort d’un líder independentista sikh

Trudeau acusa el govern indi de ser darrere de l’assassinat de l’activista en territori canadenc el juny passat

Ottawa i Nova Delhi han expulsat diplomàtics

Els serveis d’intel·ligència del Canadà apunten a les autoritats de l’Índia com a responsables de l’assassinat a trets, el juny passat, del líder independentista sikh Hardeep Singh Nijjar. Així ho va anunciar el primer canadenc, Justin Trudeau, aquest dilluns, després de l’expulsió del país d’un diplomàtic indi, responsable de la intel·ligència índia al país nord-americà. L’Índia ha rebutjat les acusacions canadenques i ha respost amb la mateixa mesura: expulsant aquest dimarts del país un diplomàtic canadenc, informa l’agència Efe.

“Durant les últimes setmanes, les agències de seguretat canadenques han estat investigant activament al·legacions creïbles d’un possible vincle entre agents del govern de l’Índia i l’assassinat del ciutadà canadenc Hardeep Singh Nijjar”, va dir Trudeau, davant la commoció del Parlament. “Qualsevol participació d’un govern estranger en l’assassinat d’un ciutadà canadenc en territori canadenc és una violació inacceptable de la nostra sobirania”, va afegir el primer ministre canadenc dilluns en la seva intervenció recollida per Efe.

Hardeep Singh Nijjar, de 45 anys, el van matar a trets el passat 18 de juny dins del recinte d’un temple sikh a la ciutat de Surrey, als afores de Vancouver (Canadà). Segons van informar en el seu moment membres de la comunitat sikh, Nijjar el van assaltar a la zona de l’aparcament del temple, que ell mateix presidia. També van assegurar que havia estat objecte d’amenaces pel seu activisme.

Nijjar va ser qualificat de terrorista per l’Índia el 2020 pels seus presumptes vincles amb la Força dels Tigres del Khalistan, moviment que fa campanya per la independència del Khalistan, territori que inclou les províncies índies de Panjab, Hariyana, Himachal Pradesh, Chandigarh, Delhi i parts del Caixmir i Rajasthan.

L’Índia acusava el líder independentista sikh dels delictes de sedició, conspiració criminal, foment de la discòrdia i diversos delictes relacionats amb la llei d’activitats il·legals. L’any passat, les autoritats de l’Índia van oferir una recompensa de 100.000 rupies (uns de 1.100 euros) a qui aportés informació que conduís a la detenció de Nijjar. De fet, l’Índia ja havia sol·licitat al Canadà l’extradició de Nijjar l’any 2016. En el moment del seu assassinat, els mitjans indis van informar que els Nijjar estava treballant en l’organització d’un referèndum no oficial a l’Índia per a un estat sikh independent. Nijjar és la tercera figura destacada sikh que mor inesperadament en els darrers mesos.

El Canadà acull la comunitat sikh més gran fora de la regió del Panjab i ha estat escenari de nombroses protestes a favor de Khalistan, que han afectat les relacions entre Ottawa i Nova Delhi en els últims anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona

Sánchez es torna a investir

Madrid
TEMA DE CAMPANYA

Fer rajar aigua quan no n’hi ha

Girona
Brasil

Bolsonaro s’enreda en la justícia

Buenos Aires

Armènia i l’imperatiu de la memòria

Barcelona
la crònica

Suport a Sánchez, en família