Política

Crítiques de membres de l’Assemblea de Representants a la direcció del Consell de la República

Una trentena d’integrants envien una carta oberta al seu president, Carles Puigdemont, posant en qüestió que la vulgui dissoldre i censurant actuacions del vicepresident Toni Comín

Una trentena de membres de l’Assemblea de Representants del Consell de la República han criticat en una carta oberta que han penjat a les xarxes, i dirigida al president de l’ens, Carles Puigdemont, en la que censuren les “mesures unilaterals” que ha impulsat el govern de l’ens –va informar per carta el propi Puigdemont a finals d’agost– que suposen la dissolució d’aquesta cambra de representació. “Per què sembla que l’Assemblea de Representants esdevé una molèstia per al govern?”, pregunten.

La proposta de Puigdemont en finalitzar la legislatura actual del Consell és la de substituir l’Assemblea per dos òrgans nous, un de representació dels consells locals i un altre que treballi en “l’elaboració de la legislació republicana”. Ara està sotmesa a debat i haurà de passar per una votació, els resultats de la qual es coneixeran a finals d’octubre.

Així doncs, ara com ara els diferents organismes del Consell de la República estan dissolts a l’espera de la configuració de la nova legislatura, que podria tenir el format nou proposat per Puigdemont en cas que la votació l’aprovi o mantenir-se amb l’actual si la proposta no prospera.

En aquest sentit, els signants de la carta crítica, i que representen un 25% dels 121 membres de l’Assemblea, alerten que en aquesta proposta “la responsabilitat sobre la confecció i determinació de les normes internes de funcionament del Consell recauria únicament i exclusiva en el govern, que seria autònom i independent en fer i refer les normes al gust dels seus components”.

Dur amb Comín

El text és especialment crític amb el vicepresident del Consell, Toni Comín, del qual recorden que ha tingut una “trajectòria política molt fluctuant (dins alguns partits avui espanyolistes)” i al qual acusen d’estar “mogut per la promoció d’interessos personals”. Més encara: “Cada dia que passa amb ell en una posició clau, temem que el projecte del Consell pugui estar marcat per la desconfiança, el despotisme i, fins i tot, per l’obsolescència”.

També lamenten la crida de Comín a l’Assemblea a “acatar” les directrius del govern, postura “aberrant en qualsevol sistema parlamentarista seriós”, més encara quan en gairebé dos anys de legislatura, “cap de les decisions preses pel govern ha estat obstruïda, refutada o limitada” per l’Assemblea.

En l’extensa missiva indiquen que durant la legislatura han assistit a “un llarg seguit d’obstacles, intromissions i menyspreus a la feina feta pels representants que sempre provenien de la direcció executiva del govern”. Posen com a exemple l’aprovació del Codi de Consells Locals, “que va gaudir d’un ampli suport entre els representants” però que va tenir una “única veu discordant”, la de Comín, que “en veure les seves esmenes desestimades, va emprendre una campanya de desprestigi” contra la Comissió Legislativa Orgànica i “va engegar una croada en defensa d’una proposta de concentració del poder legislatiu en el govern, llevant-lo a l’Assemblea”.

Tot plegat fa que els signants de la carta critiquin la “deriva autoritària” del govern, especialment de Comín, i, per extensió, les “actuacions unilaterals” que, al seu parer, s’intenten dur a terme.

Desviar recursos

De la mateixa manera, també acusen el govern del Consell de “desviar una quantitat significativa de recursos” cap a “despeses de representació”, i es pregunten si “no han estat una via de negoci d’un cercle reduït de persones pròximes al vicepresident”.

La dissolució dels òrgans del Consell de la República implica que els membres de l’Assemblea ho han deixat de ser i, per extensió, han deixat de tenir accés a tot allò que els atorgava el càrrec, com ara els correus institucionals. Aquest és un extrem que els signants de la carta també posen en qüestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Netanyahu manté els plans a Gaza i respon a Biden que “si hem d’estar sols, estarem sols”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA

Cañigueral destaca que l’índex d’atur és el més baix en 15 anys

riudellots de la selva
Guerra a Gaza

Desenes de milers de persones fugen de Rafah enmig de bombardejos

Barcelona