Política

Referèndum de l’1-0

La memòria del col·legi Verd

Al jutjat penal per lesions greus el cas d’un denunciant, entre una vuitantena, que va necessitar tractament quirúrgic per les càrregues a Girona

Els lletrats de Dret de Defensa reclamen que es fixi data per a la resta, considerats delictes lleus

La Policía Nacional, a cops, esbotzant la reixa metàl·lica per accedir al pati del col·legi Verd. És una de les imatges de la violència de l’1-O a Girona. Fa sis anys –passat recent però de memòria present– de les càrregues al col·legi Verd, a l’Eixample de la ciutat. Els advocats voluntaris del col·lectiu Dret de Defensa, que es van constituir els dies previs al referèndum per donar assessorament jurídic, van impulsar la tardor del 2017 una querella col·lectiva que agrupava prop de 200 denúncies dels diversos col·legis gironins. El Verd va ser des d’on es van presentar més denúncies, per lesions de diferent impacte durant el referèndum de l’1-O. Els lletrats voluntaris gironins es van fer càrrec d’una vuitantena de casos. Sis anys després, un dels quals es manté viu en el procediment judicial que continua liderant el col·lectiu Dret de Defensa. El denunciant agredit al Verd va necessitar tractament quirúrgic. És un dels casos que, com a procediment abreujat, aniran al jutjat penal per delictes recollits en els articles 147 i 148 del Codi Penal per lesions.

Al llarg d’aquests sis anys, els lletrats gironins han fet feina mentre han denunciat reiteradament la “doble velocitat” a l’hora de resoldre els casos de l’1-O. El 2021, els advocats van recórrer contra la interlocutòria de la titular del jutjat d’instrucció 2 de Girona en què se separaven les actuacions als diferents col·legis. Els advocats demanaven unificar-les en un judici únic. “Ara ens hem trobat que la majoria passen a ser delictes lleus, amb peces separades”, explica el portaveu de Dret de Defensa, Albert Carreras. Han demanat també la continuació dels processos, perquè tant la fiscalia com les defenses volen que s’arxivin adduint que, com que són delictes lleus, ja han prescrit perquè ha passat un any. “Ens hem oposat a aquesta prescripció; en tot cas, que ho al·leguin en el judici, perquè considerem que no hi ha hagut penalització del procediment durant més d’un any”, assenyala Albert Carreras. L’objectiu ara dels advocats gironins és que el jutjat fixi data per als judicis, tal com al maig els va comunicar que faria. Cinc mesos després, el col·lectiu de lletrats gironins reclama que s’estableixin definitivament les dates per a la majoria de casos que són per delictes lleus. Aquesta setmana, els lletrats gironins hi han insistit davant del jutjat. Són els casos denunciats que impliquen cinc policies a l’escola Bruguera, tres a l’escola Dalmau Carles del barri de Sant Narcís, cinc a Taialà i dos al Narcís Xifra. A més d’un guàrdia civil a Aiguaviva. Pel que fa al cas del col·legi Verd, per lesions greus, el recorregut processal és diferent, assenyala Albert Carreras. Un cop tancada la causa, s’han de presentar l’escrit d’acusació i el de defensa i el cas s’ha de derivar al jutjat penal corresponent, que és el que haurà de fixar la data del judici. Carreras calcula que tot aquest procés, en el cas del Verd, es podria allargar prop d’un any.

Sant Julià de Ramis, arxivada

La interlocutòria de la jutgessa del 2021 arxiva definitivament les denúncies referides a les càrregues al pavelló de Sant Julià de Ramis, el col·legi electoral on havia de votar el president Carles Puigdemont, perquè no s’han pogut identificar els guàrdies civils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES