Política

Estats Units

Biden cedeix i amplia el mur fronterer de Trump

El govern nord-americà se salta 26 lleis federals per poder construir més tanques al sud-est de Texas

El president mexicà critica la mesura i confia que la Casa Blanca faci marxa enrere

El govern del president dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Joe Biden, ha decidit reforçar de manera “immediata” el mur fronterer amb Mèxic impulsat pel seu predecessor, el republicà Donald Trump, per fer front a l’augment d’entrades il·legals.

Per construir les tanques frontereres addicionals a diverses zones de la vall del Río Grande, al sud-est de Texas, el Departament de Seguretat Nacional (DHS, en anglès) eximirà del compliment de 26 lleis federals. Entre les normes que es passaran per alt n’hi ha de referides a la protecció ambiental, la salut pública o la conservació cultural.

Les obres es finançaran amb fons ja assignats específicament per a les tanques físiques frontereres i que s’han de gastar abans de finals d’any.

L’anunci de l’administració Biden es produeix enmig d’un augment del 36 % de les detencions d’immigrants irregulars a l’agost, amb més de 180.000 intercepcions. El sector on es preveu reforçar el mur va concentrar una de cada quatre arrestos.

Com a candidat a la presidència Biden havia promès que en el seu mandat no continuaria la construcció del mur i va optar per mesures migratòries més restrictives. Però finalment ha cedit davant l’augment de les entrades d’immigrants i de la pressió política exercida per republicans i fins i tot demòcrates.

Grups mediambientals han criticat que el govern s’hagi “rebaixat” fins al punt de deixar de banda “lleis ambientals fonamentals” per construir “murs fronterers ineficaços que acaben amb la vida silvestre”, segons l’organització Center for Biological Diversity.

Crítiques a Mèxic

El president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, també ha lamentat la decisió, que segons ell és contrària a la posició que sostenia Biden. López Obrador ha recordat que el seu homòleg a Washington “és, fins ara, l’únic president que no ha construït mur”. “Encara no està fet, és una proposta”, ha apuntat. El mexicà ha atribuït el canvi de criteri de Biden a les “pressions” dels republicans “extrems”.

Tot i que ha assegurat que Biden sempre tindrà el seu suport davant aquestes pressions, ha manifestat que l’autorització per construir més mur “és un retrocés” que “no resol el problema”.

En aquest sentit, ha avançat que manifestarà la seva disconformitat amb la construcció de més tanques a la delegació d’Estats Units encapçalada pel secretari d’Estat, Antony Blinken, amb la que es reunirà avui. “No es tracta de retenir amb tanques, amb murs. Jo crec que també tractarem d’aquest assumpte”, ha dit durant la seva roda de premsa diària, minuts abans de rebre al Palau Nacional la comitiva de la Casa Blanca. A més de Blinken, a la reunió de Diàleg d’Alt Nivell sobre Seguretat entre Mèxic i Estats Units hi assisteixen el secretari de Seguretat Nacional, Alejandro Mayorkas; el fiscal general, Merrick Garland, i l’assessora de la Casa Blanca per a Seguretat Nacional, Elizabeth Sherwood-Randall.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona