Política

estat francès

Un professor mort i dos ferits en un atac amb ganivet en un institut al nord de França

Les autoritats locals informen que l’atacant ha estat detingut

Hi ha set persones arrestades més

Un mestre ha mort i dues persones més han resultat ferides aquest divendres al matí en un atac amb ganivet en un institut d’Arràs, la capital del departament del Pas-de-Calais, a la regió dels Alts de França. L’autor de l’agressió ha estat detingut i la fiscalia ho investiga com “atac terrorista”. L’atacant hauria cridat d’Allah Akbar (“Al·là és gran”), segons ha indicat la policia. Es tracta d’un jove d’uns vint anys i antic alumne de l’institut, que era objecte de seguiment pels serveis secrets en ser susceptible de ser radicalitzat. La policia ha informat també que dijous va ser aturat en un control policial, però no ha precisat els motius. Sí que ha dit que el jove va quedar en llibertat perquè no hi havia motiu per detenir-lo.

L’atac ha tingut lloc cap a les onze del matí a l’institut Gambetta-Carnot, a Arràs, al nord de l’Estat francès. Segons els mitjans locals, que citen fonts de la policia, l’atacant ha donat diverses ganivetades al professor que li han causat la mort. També han resultat greument ferits un altre professor i un agent de seguretat. L’atacant, que és d’origen txetxè i havia arribat a l’Estat francès el 2008, ha estat detingut ràpidament per la policia i i posat a disposició judicial.

Més detencions

Poc després, un germà seu ha estat arrestat prop d’un altre centre educatiu, però no se li ha trobat cap arma. A la tarda, les autoritats han informat que sis persones més es troben també sota custòdia policial.

El cas de Samuel Paty

L’agressió recorda molt a l’assassinat del professor Samuel Paty, que el 16 d’octubre del 2020, ara farà tres anys, va ser decapitat també per un jove txetxè prop del col·legi on impartia classes a Conflans Sainte Honorine, a la regió de París, per haver ensenyat als seus alumnes unes caricatures de Mahoma publicades pel setmanari satíric Charlie Hebdo.

Investigació per terrorisme

La fiscalia Antiterrorista ha anunciat aquest divendres al migdia a través d’un comunicat que s’ha fet càrrec de la investigació per càrrecs d’assassinat terrorista, temptativa d’assassinat terrorista i associació terrorista per perpetrar atemptats.

Reforç de la seguretat

Tot i això, de moment es desconeix els motius que han dut el jove a cometre l’acció. L’incident, però pren una altra dimensió tenint en compte el context de guerra com l’actual entre Israel i Hamas. L’atac ha fet créixer el temor que el conflicte s’acabi estenent a l’Estat francès. El ministre francès d’Educació, Gabriel Attal, ha donat aquest divendres instruccions per reforçar immediatament la seguretat dels centres escolars.

Attal ha demanat, en un missatge fet públic pel seu departament i recollit per l’agència Efe, que es prenguin “totes les mesures” necessàries per “reforçar la seguretat de tots els centres” escolars de l’Estat després de l’atemptat.

Des de dissabte passat, quan Hamas va llançar l’ofensiva a territori israelià, el govern francès ha augmentat el dispositiu de seguretat en 500 sinagogues i escoles jueves de tot l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia