Política

conflicte bèl·lic al pròxim orient

L’Eurocambra demana una “pausa humanitària” en el conflicte al Pròxim Orient

El Parlament Europeu aprova una resolució que reconeix el dret a l’autodefensa d’Israel d’acord amb el dret internacional

El text aposta pel reconeixement d’un estat israelià i un de palestí

El Parlament Europeu ha reclamat aquest dijous una “pausa humanitària” al Pròxim Orient per facilitar l’arribada d’ajuda a la població de la franja de Gaza i ha apostat per una solució al conflicte entre Israel i Palestins que passi pel reconeixement de dos estats “sobirans, democràtics i que convisquin en pau i seguretat, amb Jerusalem com a capital comuna”. En una votació que ha comptat amb un ampli suport –500 vots a favor, 21 en contra i 24 abstencions–, els eurodiputats també han condemnat “rotundament” els atacs de Hamàs del 7 d’octubre passat i han reconegut el dret d’Israel a l’autodefensa, tot i que han instat Tel-Aviv a actuar “dins els límits del dret internacional i humanitari”, informa l’ACN.

En el mateix text sotmès a votació, l’Eurocambra lamenta “profundament” la pèrdua de “centenars de vides innocents” a l’hospital Baptista de Gaza, en un atac del qual Israel i les autoritats de la Franja s’acusen mútuament.

Sobre aquesta massacre, el Parlament Europeu sol·licita una investigació independent sota la llei internacional per establir “si es tractava d’un atac deliberat i, per tant, d’un crim de guerra”. “En aquest cas, els perpetradors haurien de respondre a les conseqüències”, defensa el text aprovat per l’Eurocambra.

Per altra banda, els eurodiputats condemnen el suport de l’Iran a Hamàs i a altres grups terroristes de la franja de Gaza. És per això que reiteren la necessitat que s’inclogui la Guàrdia Revolucionària Islamista de l’Iran i el grup xiïta libanès de Hezbol·là a la llista d’entitats terroristes de la UE.

En paral·lel, informa l’ACN, el Parlament Europeu exigeix investigacions sobre el rol que han pogut tenir països com Qatar o Rússia en el finançament i suport del terrorisme a la regió.

Pel que fa a la Comissió Europea, els diputats europeus han demanat a l’executiu comunitari que revisi “urgentment” l’assistència financera que es destina a Palestina i a la regió per tal d’assegurar que els fons comunitaris no es desvien al finançament d’activitats terroristes.

Finalment, diu l’ACN, els eurodiputats reconeixen “preocupació” per la proliferació de missatges antisemites i fan una crida tant a la Comissió Europea com als Vint-i-set perquè prenguin les mesures adequades per “garantir la seguretat dels ciutadans jueus”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia