Política

llengua

Petició unitària als 27 pel català a Europa

Òmnium Cultural, les vuit universitats catalanes i organitzacions econòmiques, empresarials i sindicals han enviat una carta conjunta als estats membres de la Unió Europea (UE) reclamant l’oficialitat del català. “Reivindiquem el català com a llengua pròpia i d’ús de milions de ciutadans europeus”, va afirmar ahir el president d’Òmnium, Xavier Antich, en un acte per presentar l’acció que es va fer a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans i que va servir per escenificar el consens i la unitat sobre la llengua entre les principals organitzacions de l’àmbit acadèmic, empresarial i sindical català, amb un total de 21 adhesions.

En la carta es qualifica d’“oportunitat històrica” que el català, la tretzena llengua més parlada a la UE, que utilitzen “més de deu milions” de ciutadans europeus i “és present en tres estats membres”, sigui llengua oficial.

La iniciativa va tenir lloc la vigília de la reunió que avui tenen a Luxemburg els ministres d’Afers Europeus de la UE en què es tornarà a parlar sobre l’oficialitat del català, el basc i el gallec. Serà la segona vegada que els representants dels estats membres tractaran la qüestió, després que se’n parlés per primer cop el 19 de setembre i que també s’abordés en una trobada informal a finals del mateix mes. Les expectatives, però, no són gaire bones. Encara que la qüestió està inclosa en l’ordre del dia, la previsió de fer un pas endavant es va esvair la setmana passada, quan es va saber que entrava en l’agenda de la reunió però que no es votarà. Per tant, es preveu un nou retard en l’esperada aprovació de l’oficialitat del català. De fet, ja en la reunió del 19 de setembre la majoria dels estats membres es van mostrar en contra de resoldre la qüestió de forma accelerada, com vol el govern espanyol, pressionat pels partits independentistes en les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez. De fet, en aquella primera ocasió alguns estats van demanar un informe tècnic del Consell de la UE per analitzar les implicacions pressupostàries i jurídiques de la proposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona

Garantit el 2% a la cultura

Barcelona
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA