Política

política

A debat prohibir el bou a la mar, l’embolat i el capllaçat

El Parlament va obrir ahir la porta a prohibir les modalitats de correbous que causen més patiment als animals: el bou a la mar, el bou capllaçat i el bou embolat. Els 29 vots contraris a l’esmena a la totalitat que van presentar Vox i el PP per aturar la modificació de la llei del 2010 junt amb l’abstenció de 83 diputats –el PSC i part d’ERC i Junts– contra el vot favorable de només 19 –Vox, el PP i cinc diputats de Cs– permetran debatre en ponència parlamentària la reforma de la llei que regula les festes tradicionals amb bous, una modificació que han proposat la CUP i En Comú Podem (ECP) per prohibir aquelles tres modalitats més agressives amb els animals.

Les tres modalitats no representen ni la meitat del global de correbous que se celebren a Catalunya –dels 450 correbous que tenen lloc anualment al país, la gran majoria a les Terres de l’Ebre, només 160 són bous embolats i 50, bous capllaçats, mentre que el bou a la mar ja fa 10 anys que no es practica per motius bàsicament sanitaris.

La llei 24/2010 de l’1 d’octubre que es vol modificar ara va permetre prohibir les curses de braus a Catalunya així com “intentar reduir el patiment dels animals i els accidents de persones” en el cas dels correbous tal com apunta el text presentat per la CUP i ECP. A iniciativa de la plataforma Prou Correbous, aquestes dues formacions van presentar la proposició de llei que sosté, “per raons de sensibilització social i a la llum de la ciència i l’ètica”, que “cal fer un pas decisiu eliminant certes modalitats de correbous que generen més rebuig per l’impacte negatiu en els animals”.

En Comú Podem va deixar clar que la seva vocació no és només prohibir tots els correbous sinó qualsevol “espectacle amb animals vius”, en paraules de la presidenta, Jéssica Albiach, si bé encara no veu arribat el moment. El PSC, ERC i Junts van defensar obrir el debat per escoltar els arguments de partidaris i detractors. Tot i dir que aquest era el motiu de l’abstenció d’ahir del PSC, el diputat i alcalde de Batea, Joaquim Paladella, va avisar que la ciutadania de les Terres de l’Ebre no necessita la tutela de ningú: “No estem ancorats al passat. No ens agrade que alguns decideixin per nosaltres. Som prou capaços d’arribar a acords i poder avançar. Estimem la natura i els animals, formen part del nostre territori més que d’altres.”

Les modalitats

Bou a la plaça

Deixar anar els bous en un recinte tancat amb barreres de protecció i grades.

Bou a la mar

Modalitat de bou a la plaça que acaba a la platja o al moll, on s’intenta fer entrar o fer caure el bou a l’aigua. Es feia a l’Ampolla i les Cases d’Alcanar.

Bou al carrer

Deixar anar els animals pels carrers, tancats amb tanques i barreres. Inclou els populars correbous.

Bou capllaçat

Deixar anar un bou lligat per les banyes amb una corda que els participants estreben.

Bou embolat

Deixar anar un bou amb una estructura metàl·lica a les banyes, amb dues boles d’estopa enceses a la part superior.

Bou salvatge

Deixar anar un bou, per primer cop, en un recinte des d’una caixa de transport o des dels corrals habilitats amb aquesta finalitat.

Exhibició d’habilitat

Els participants mostren destresa i habilitats davant l’envestida del bou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona