Política

moldàvia

Moldàvia suspèn 6 televisions i bloqueja 31 portals, la majoria controlats per Rússia

Els mitjans estan acusats d’intentar desestabilitzar el país i d’estar sota control de Moscou

Moldàvia ha suspès aquest dilluns sis canals de televisió associats amb l’il·legalitzat partit prorús Shor i del pròfug oligarca Vladímir Plahotniuc, a més de bloquejar altres 31 portals d’internet, la majoria controlats directament des de Rússia.

El cap del Servei d’Intel·ligència i Seguretat (SIS) de Moldàvia, Alexandru Musteata, ha signat avui una ordre per a bloquejar portals de les principals agències russes, com TASS i Interfax, però també de l’emissora de ràdio del braç propagandístic de l’agència Sputnik, i diaris com Izvestia i Komsomólskaya Pravda.

En total, 21 dels 31 portals bloquejats “estan sent controlats directament des de Rússia”, va explicar Musteata en una roda de premsa, segons el mitjà moldau Newsmaker.

En l’ordre consta que es tracta de portals d’internet que difonen informació “capaç de generar tensions o conflictes socials” i “provenen d’autoritats públiques d’un Estat (immers) en un conflicte militar i reconegut com a Estat agressor, o de persones i entitats sancionades per la Unió Europea, els EUA, el Canadà, el Regne Unit, i Noruega per les seves accions desestabilitzadores cap a Moldàvia”.

El primer ministre moldau, Dorin Recean, va escriure en el seu compte de Facebook que el país és “objecte d’atacs híbrids cada dia de la Federació de Rússia”.

“En les últimes setmanes, aquestes amenaces han crescut en intensitat. Rússia, a través de grups criminals organitzats, vol influir en les eleccions locals del 5 de novembre i soscavar el procés democràtic”, va recalcar.

El cap del govern moldau ha explicat que aquest dilluns, per recomanació del SIS, la Comissió per a Situacions Excepcionals ha decidit suspendre a més les llicències de sis canals de televisió “que promouen interessos estrangers”. “Aquestes televisions estan subordinades als grups criminals Plahotniuc i Shor, els qui van unir els seus esforços per a desestabilitzar el país”, ha recalcat Recean. Es tracta dels canals Orizont TV, iTV, Prevalgui TV, Publika, Canal 2 i Canal 3, els portals del qual també van ser bloquejats avui.

La Justícia moldava va condemnar enguany a 15 anys de presó a Ilon Shor, exiliat a Israel, mentre que Plahotniuc es troba en crida i cerca internacional per corrupció i va liderar el Partit Demòcrata de Moldàvia (PDM), que va governar el país entre 2016 i 2019.

En 2022 Moldàvia va tancar també sis canals de televisió russos amb la finalitat de protegir els seus ciutadans de la propaganda i desinformació del Kremlin, que fa costat a la regió separatista moldava de Transnístria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel i Hamas tanquen la ronda de negociacions sense avenços

barcelona
llengua

Multitudinària manifestació pel català a Palma

barcelona
política

Puigdemont insta a plantejar a l’Estat una proposta unitària sorgida del Parlament

barcelona
estat francès

Xi Jinping arriba a París per tractar els conflictes entre la Xina i la UE

barcelona
hongria

Milers de persones es manifesten contra Orbán en un feu del seu partit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que farà gratuïta l’educació de 0 a 3 anys

SANT FELIU DE GUÍXOLS
POLÍTICA

ERC fa una crida a concentrar el vot progressista

BANYOLES
guerra a gaza

Netanyahu no acceptarà acabar la campanya militar per acordar un alto-el-foc

barcelona
POLÍTICA

Junts vol fer auditories de l’habitatge per ajustar l’oferta i la demanda

PUIGCERDÀ