Política

Avancen sota el foc judicial

El PSOE i Junts tenen l’acord polític fet i només el repte d’afinar jurídicament la llei d’amnistia en casos de ‘lawfare’ frena la firma

El jutge afí al PP García-Castellón irromp a la desesperada i imputa Puigdemont i Rovira per terrorisme al Tsunami i fa l’ardit de trobar un mort

La fiscalia hi farà recurs

Soroll de togues en plena investidura com el 2020 amb Torra

“Qui pugui fer, que faci. Qui pugui contribuir, que contribueixi”, va ser la crida d’Aznar fa cinc dies

La setmana caribenya judicial neix en època de Carlos Dívar com a president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), del 2008 al 2012, anys en què els dies laborables a l’òrgan de govern dels jutges eren només de dimarts a dijous i la resta eren caps de setmana llargs (en el seu cas, en hotels de luxe a Marbella pagats pel contribuent). Més d’una dècada després dels caps de setmana de quatre dies patentats per Dívar, el protagonisme independentista inspira a les togues la setmana stakhanovista: l’augment sobtat de productivitat laboral que fa que sumaris arrossegats durant anys es concloguin frenèticament en dies pròxims a les investidures quan afecten actors catalans clau de la negociació en marxa. Com si el passat que ha de ser amnistiat es resistís a ser oblidat, el convuls gener del 2020 –la Junta Electoral Central tombant el president Quim Torra i Pedro Sánchez forçant al Congrés la investidura en plena cavalcada de Reis per no perdre l’abstenció d’ERC– va ressuscitar ahir quan el jutge de l’Audiencia Nacional Manuel García-Castellón, afí al PP, va irrompre a la desesperada imputant Carles Puigdemont i Marta Rovira per terrorisme pel cas de les protestes del 2019 de Tsunami Democràtic. Sota un intens foc judicial –que inclou la revolta al CGPJ de nou magistrats conservadors que van imposar una declaració contra una amnistia que encara no existeix–, el PSOE i Junts avancen: tenen un acord polític ja tancat i només el repte d’afinar jurídicament la llei d’amnistia en els casos de lawfare frena la firma. “¡A por ellos! per no perdre el costum. És el cop d’estat permanent que tant els agrada reviure, sigui amb sabres o sigui amb togues”, etziba Puigdemont davant l’agitació de les punyetes contra ell. “Tejero porta toga”, avisa Gabriel Rufián (ERC).

Amb el negociador del PSOE Santos Cerdán a Brussel·les des de diumenge a la tarda per rubricar l’acord amb Junts, les parts saben que el temps s’esgota i que Madrid i la seva bombolla mediàtica és una olla a pressió on tot conspira en contra de l’acord. “Qui pugui fer, que faci. Qui pugui contribuir, que contribueixi”, va sentenciar dijous l’expresident espanyol i patró de la FAES, José María Aznar. I, des del cant de sirena d’Aznar, el balanç del paisatge en quatre dies és aquest: el carrer Ferraz és objectiu d’escrache de PP i Vox, Esperanza Aguirre ha liderat el tall del carrer perquè els crits de “¡Puigdemont, a prisión!”, “Sánchez y el Borbón, la misma mierda son” i “Franco, Franco” arribin nítids a la seu del PSOE, l’Audiencia rima Puigdemont i Rovira amb terrorisme i el CGPJ –caducat des de fa cinc anys– viu una insurrecció inèdita del bloc conservador erigint-se en Tribunal Constitucional preventiu. El quadre és tan asfixiant per als socialistes que una dona com Rafaela Romero, actualment diputada al Congrés i figura clau en la pau basca junt amb el seu marit Jesús Eguiguren, ha recopilat els atacs i pintades de signe dretà en seus del partit per firmar una conclusió: “Igual que en temps d’ETA amb la socialització del patiment, avui tornem a patir els socialistes a tota Espanya accions d’assetjament i amenaça. Avui també hi ha qui esperona la violència, qui la justifica amb paraules, Alfonso Serrano [portaveu d’Isabel Díaz Ayuso], o silenci, Alberto Núñez Feijóo.”

Fonts del grup del PSOE al Congrés confessen tenir una angoixa creixent en veure el clima hostil amb què la dreta inflama el carrer i confien que Cerdán firmi avui amb Jordi Turull a Brussel·les un acord que permeti no desplaçar a la setmana que ve el ple d’investidura i que es pugui fer dijous –festa madrilenya de l’Almudena– i divendres d’aquesta setmana per aturar el desgast d’estar en mans de Puigdemont dia sí i dia també des que dijous s’albirava l’acord i l’escenari de l’hotel Thon va ser desmuntat.

L’ardit del jutge i el mort francès

En la seva argumentació utilitzada per imputar terrorisme a Puigdemont i Rovira, el jutge García-Castellón els imputa planificar l’acció de Tsunami en una cita a Ginebra i evidencia que està seguint al minut la negociació sobre la llei d’amnistia i la intenció del PSOE, Junts i ERC d’amnistiar delictes de terrorisme sense morts. Davant la intenció de redacció de la futura llei que ha llegit a la premsa, García-Castellón fa l’ardit de trobar un mort adjudicable a Tsunami: un turista francès de 65 anys que va tenir un atac de cor després de caminar tres quilòmetres per la terminal 2 del Prat pel bloqueig de l’aeroport. “La investigació haurà de determinar la relació entre la mort de la persona i l’acció” i si “resulta objectivament imputable als responsables de l’organització”, diu el jutge de l’Audiencia, cèlebre per fer un tallafoc per a Mariano Rajoy i María Dolores de Cospedal en el cas Kitchen d’espionatge i robatori de proves a l’extresorer del PP Luis Bárcenas. “Té sentit que el mateix jutge que troba raons per lligar Tsunami amb Puigdemont no hagi ni tan sols considerat relacionar Cospedal o Rajoy amb el cas Kitchen?”, etzibava ahir el diputat del PSOE per Valladolid Óscar Puente. Es dona la circumstància, a més, que García-Castellón ha trencat la imparcialitat opinant que l’amnistia és inconstitucional. “L’amnistia no està prohibida a la Constitució, però a la Constitució tampoc hi diu que està prohibida l’esclavitud”, va dir el 5 d’octubre.

’Financial Times’: sí a l’amnistia

A Londres, en canvi, l’editorial del Financial Times valora que “una amnistia per als secessionistes catalans és una aposta que val la pena”. Quan el PSOE i Junts firmin l’acord, però, ERC avisa que té dret a revisar el text. “Nosaltres no tenim la informació de quins casos de lawfare pot estar deixant fora en aquests moments la llei d’amnistia perquè, al meu entendre, tot són casos de lawfare, tot són casos de mala utilització de les institucions judicials o d’una mala interpretació del Codi Penal, les normes i la llei per implementar aquesta persecució política de l’independentisme”, advertia ahir la secretària general d’ERC, Marta Rovira. I quan arribi l’acord amb Junts, queda el PNB, que vol almenys 24 hores d’atenció negociadora per a si mateix. I cada dia que passa s’estén la por a un accident –que per definició és imprevist– i el vertigen i el mal d’altura són més i més severs.

20
dies
és el termini que queda ja fins a la data del 27 de novembre, el dia límit per tenir una investidura d’èxit de Pedro Sánchez, o bé hi haurà la repetició de les eleccions el 14 de gener. La presidenta del Congrés, Francina Armengol, manté la intenció de convocar el ple amb 48 hores d’antelació, si bé fonts del Congrés recorden que hi ha el precedent d’Ana Pastor fixant la investidura de Rajoy amb només 24 hores de marge el 2011. Tots els festius fins al 27 de novembre han estat habilitats per poder celebrar un ple del Congrés tan aviat com hi hagi acord.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les

Comprar per abaixar lloguers

Girona
sentència a l’1-O

L’exili augmenta, ara pel Tsunami

barcelona
9-N i 1-O

La piconadora del Tribunal de Comptes contra els governs, activa

barcelona