Política

El 49,2% dels catalans voldrien un exèrcit propi

Al llarg dels set anys que la Societat d’Estudis Militars ha promogut l’enquesta, l’opció de tenir unes forces de seguretat en cas de ser un país independent, ha obtingut un suport mitjà del 46,4%

Els partidaris de disposar d’un exèrcit propi en una Catalunya independent s’apropen al 50% dels catalans, segons el Baròmetre de Política de Defensa de Catalunya elaborat pel GESOP per a la Societat d’Estudis Militars. Els resultats de la setena edició de l’enquesta constaten un augment dels partidaris de disposar d’unes “Forces de Defensa Catalanes”, que s’imposen amb un 49,2%, superant en 8,4 punts als contraris (el 40,8%), segons recull l’ACN.

Al llarg d’aquests set anys, el suport mitjà a aquesta opció ha estat del 46,47%. El suport més alt va ser del 51%, en l’enquesta del 2021. Pel que fa als detractors, es van imposar l’any 2018 amb un percentatge molt ajustat i, més clarament l’any 2020 amb el 45,4% dels enquestats (pel 42,8% que va donar suport a l’exèrcit català).

Per grups d’edat i filiació política, els més favorables en són els joves (16-29 anys) amb un 63,1% de suport, i els electors de JxCat (66,9%) i ERC (58%) respectivament. En totes dues formacions creix el suport respecte l’any passat.

Per perfils de votants, aquells que ho van fer per Junts per Catalunya en les darreres eleccions serien els més partidaris d’unes forces armades catalanes, amb un suport del 66,9%, i els segueixen els d’ERC amb un 58%. En tercer lloc hi ha els votants del PSC, entre els quals encara hi ha més suports a unes forces armades catalanes que detractors (45,5%/ 44,1%). Els votants de Vox i de la CUP s’hi oposen en una proporció similar, en un 54,9% els primers, i en un 51,4% els cupaires. Qui menys inclinació té per un eventual exèrcit català són els votants dels comuns, amb tan sols un 30,7% de partidaris, i un 64% de contraris.

L’enquesta s’ha realitzat el mes d’octubre mitjançant 1.616 entrevistes telefòniques i presencials a població major de 16 anys resident a Catalunya, en les quals es preguntava principalment per l’opinió de la ciutadania de Catalunya sobre unes forces de defensa en cas d’independència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Alemanya

AfD prohibeix el seu líder a les europees participar en actes de campanya

barcelona
política

Els crítics d’ERC impulsaran una candidatura “de renovació”

barcelona
política

Asens descarta ara que els comuns fixin línies vermelles a Illa amb el Hard Rock

barcelona
Política

Suport de l’independentisme a Molina, en llibertat després de declarar per Tsunami

barcelona
guerra a gaza

Israel crida a consultes els ambaixadors a Noruega i Irlanda

barcelona
Política

Melero assumeix “l’error” per l’arxivament del cas d’Artur Mas sobre el 9-N al TEDH

barcelona
LLORET DE MAR

Acorden ajornar el ple en què es reclamava apartar un regidor

LLORET DE MAR
guerra a gaza

Noruega, Irlanda i l’Estat espanyol reconeixeran l’estat palestí dimarts que ve

barcelona
Alemanya

Adeu al centrisme alemany

Berlín