Política

Junts dona estabilitat a canvi de negociar per resoldre el “conflicte polític històric”

Estabilitat a canvi d’avenços en el procés de negociació que comença ara. Aquesta és la premissa sobre la qual l’eurodiputat i 130 president Carles Puigdemont va justificar ahir l’acord amb el PSOE pel qual els diputats de la formació donaran suport a la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez. En una compareixença a Brussel·les acompanyat de la cúpula del partit, Puigdemont va justificar un pacte que, va subratllar, posa en marxa un “procés de negociació i no de diàleg” amb l’Estat que vol culminar amb un “acord històric i inèdit” per resoldre el conflicte entre Catalunya i l’Estat.

En aquesta “etapa inèdita” de negociació que va dir que comença ara, Puigdemont va subratllar que Junts defensarà el referèndum d’independència i un nou pacte fiscal. Així, va reivindicar que la formació traslladarà al PSOE en la negociació la defensa de la “legitimitat del referèndum de l’1 d’octubre i la declaració d’independència del 27 d’octubre”.

Malgrat que l’acord amb el PSOE només fixa un marc en què es reconeix la posició de partida de les dues formacions, el també eurodiputat de Junts va advertir els socialistes que l’estabilitat en la legislatura dependrà, no només dels compromisos, sinó també dels “avenços” en la negociació. “El a cambio de nada ha anat a la paperera de la història”, va indicar.

“Acord a acord, trinxera a trinxera, assoliment a assoliment”, va insistir Puigdemont, que va advertir que el camí “inèdit” que s’obre ara serà “difícil i incert” i que caldrà saber-lo “explorar i explotar”. Entre les qüestions que l’expresident va defensar d’aquest nou marc que s’obre hi ha que seuran en una negociació amb el govern espanyol amb “reconeixement mutu”.

Un altre element clau de l’acord per a Junts és l’establiment d’un mecanisme de “verificació” internacional que vetlli pel compliment dels acords i pel mateix procés negociador. Puigdemont no va revelar detalls sobre qui formarà part d’aquesta mediació internacional, però va assegurar que ja estan pactats els noms d’aquest equip internacional que es cuidarà del compliment dels pactes amb el PSOE. Aquesta mediació, va indicar, hauria de tenir “mínima pressió”, “escàs protagonisme públic” i “gran responsabilitat interna”.

Sobre la futura llei d’amnistia, l’expresident va reivindicar que l’acord inclou una “voluntat compartida” de “no deixar ningú fora” i de “retornar a la política allò que és de la política”. “No pot excloure les víctimes de la guerra bruta amb episodis coneguts i altres que coneixerem en les comissions creades per saber la veritat”, va dir. Per l’expresident, la futura llei ha de garantir que es “repari la injustícia” i que “no torni a passar”.

També va donar valor al fet que el pacte reconegui que existeix un “conflicte polític històric” que comença amb el decret de Nova Planta de 1714, tal com recull el document. “És un canvi d’enfocament respecte a la narrativa oficial que hem sentit fins ara”, va indicar, tot assenyalant que “reconèixer el problema real” era una “condició indispensable” per al pacte.

En la seva compareixença, l’eurodiputat de Junts també va llençar un missatge enverinat a ERC. Puigdemont ja va començar la intervenció amb una referència que la negociació que ara comença ha de ser “diferent a la de la passada legislatura”. Apuntant directament als republicans, l’expresident va dir que l’acord amb el PSOE mostrava que les raons que havien portat Junts a, entre altres coses, sortir del govern no eren una “falta del principi de realitat ni cap hiperventilació”. “M’alegra pensar que aquelles condicions van inspirar d’altres que avui comparteixen els qui fa poques setmanes les consideraven innecessàries”, va afirmar.

A banda del contingut, la compareixença d’ahir de Puigdemont, en què no va acceptar cap pregunta, també estava carregada de simbolisme. La va fer al Press Club de Brussel·les, el mateix lloc on ara fa sis anys va fer la seva primera aparició davant els mitjans, amb part del seu govern, en arribar a l’exili després de l’1-O i la declaració d’independència.

Bo per ERC

ERC beneïa l’acord i també el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que celebrava que Junts hagi coincidit “en la via de la negociació“ per encarar una etapa de “resolució del conflicte polític” partint de l’amnistia. Com la portaveu al Parlament, Raquel Sans, que qualificava el pacte de “victòria” i “guany per al país”, i, a més, considerava que ara s’obre una “bona oportunitat per sincronitzar i coordinar” els objectius estratègics dels dos partits independentistes.

Ben diferent era la valoració de la CUP, que considerava l’acord la constatació de la “fi d’un cicle polític” iniciat pels republicans en la legislatura anterior i en què ara Junts torna a certificar un “pacte de desacords i deixa fora l’autodeterminació”, en paraules del diputat Xavi Pellicer. També hi va dir la seva l’ANC en un comunicat en què qualificava l’acord de “rendició”. “Deixar en mans del PSOE una resolució del conflicte significa perpetuar el conflicte i postergar sine die la seva resolució; més que un acord, és una rendició”, afirmava l’entitat que presideix Dolors Feliu.

LES FRASES DE CARLES PUIGDEMONT

Avui el PSOE i Junts han subscrit un acord marc per iniciar una negociació política que contribueixi a la resolució del conflicte
L’estabilitat, el PSOE se l’haurà de guanyar acord a acord. El ‘a cambio de nada’ ha anat a la paperera de la història
Entrem en una etapa inèdita que caldrà saber explorar
És innegable que no convida a l’entusiasme i confiança. Hem de ser honestos sobre les dificultats i la distància que ens separa [amb el PSOE]

Consulta a la militància el cap de setmana

v.p

D’acord amb el full de ruta que s’havia marcat Junts per Catalunya, un cop anunciat ahir el pacte amb el PSOE que farà possible la investidura de Pedro Sánchez, el partit que lidera Carles Puigdemont ha de consultar a la militància. L’executiva del partit va celebrar ahir mateix una reunió semipresencial per avaluar el contingut del pacte signat amb els socialistes. I ja ha convocat per avui a les set de la tarda una reunió extraordinària del Consell Nacional del partit per valorar l’acord.

Finalment, el cap de setmana està previst que es faci la consulta als militants, ja que per poder celebrar el ple d’investidura la setmana vinent, la llei d’amnistia s’hauria de registrar dilluns a tot estirar, un cop la militància hagi avalat l’acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries