Política

El CGPJ denuncia el pacte PSOE-Junts a Europa per entendre que “és un atac a l’estat de dret”

Uns 80 jutges degans de tot Espanya s’han sumat al rebuig al concepte ‘lawfare’

Brusel·les diu que no té per ara “preocupacions” per l’amnistia

Després que ahir el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) se sumés a les quatre associacions de jutges en el rebuig del terme lawfare – que es tradueix com a judicialització de la política– recollit a l’acord d’investidura signat per Junts per Catalunya i PSOE, avui el màxim òrgan de govern dels jutges ha posat en coneixement de les institucions europees “els greus episodis d’atac a l’Estat de dret i la separació de poders” que considera que pot comportar l’acord entre PSOE i Junts.

En concret, el CGPJ ha enviat els documents contra l’amnistia aprovats aquesta setmana a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; la seva vicepresidenta, Vera Jourova; el comissari de Justícia, Didier Reynders; el president del Consell Europeu, Charles Michel; el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, i la Xarxa Europea de Consells de Justícia. La resposta d’Europa ha arribat avui mateix de manera indirecta. La Comissió Europea ha defensat aquest divendres que la carta enviada al govern espanyol per demanar més informació sobre la futura llei d’amnistia respon a “preocupacions” que ciutadans i altres actors li ha fet arribar i no a “preocupacions” del mateix executiu comunitari. “Nosaltres no hem expressat preocupacions i no comentarem una cosa que no hem vist”, ha dit el portaveu de la Comissió Europea, Eric Mamer.

Sobre la preocupació dels jutges sobre el lawfare no s’hi ha volgut pronunciar. “Procedirem de manera ordenada. Hem demanat informació i esperarem a rebre-la per fer una anàlisi del conjunt dels elements pertinents”, ha indicat. “El que hem fet és una petició a les autoritats espanyoles perquè ens donin més informació i les autoritats espanyoles han dit que ens la donaran. És el punt en que estem”, ha subratllat Mamer.

Ingerència

L’òrgan de govern dels jutges ja va dir ahir que considera “inadmissibles” les referències al terme lawfare “tant semànticament com substantiva” i que comparteix el “rebuig frontal” dels magistrats a la constitució d’unes “comissions parlamentàries d’investigació” sobre presumptes casos de judicialització de la política, perquè implicaria “potencialment” sotmetre a revisió parlamentària decisions “emmarcades en l’exclusivitat de l’àmbit competencial” de la justícia. Una posició a la que avui s’han sumat també uns 80 jutges degans de tot Espanya que veuen una “ingerència” en la possible revisió parlamentària de les decisions judicials per detectar suposats casos de ’lawfare’ i que es derivin “conseqüències”.

A la carta remesa a la Xarxa Europea, a la qual ha tingut accés EFE, el Consell General del Poder Judicial explica “els greus episodis d’atac a l’Estat de dret, a la separació de poders i a la independència judicial que s’estan vivint a Espanya”.

Explica que “per obtenir el seu suport per ser nomenat president del govern d’Espanya, l’actual president del govern en funcions ha pactat amb un pròfug de la justícia la seva impunitat per diversos delictes, entre els quals hi ha delictes de corrupció”.

Així mateix, “el pacte inclou la possibilitat d’investigacions contra jutges que serien dutes a terme per partits polítics al Parlament, vulnerant el marc de protecció de la independència judicial establert a les lleis”.

La Comissió Europea ha defensat aquest divendres que la carta enviada al govern espanyol per demanar més informació sobre la futura llei d’amnistia respon a “preocupacions” que ciutadans i altres actors li ha fet arribar i no a “preocupacions” del mateix executiu comunitari. “Nosaltres no hem expressat preocupacions i no comentarem una cosa que no hem vist”, ha dit el portaveu de la Comissió Europea, Eric Mamer. Preguntat sobre les comissions d’investigació sobre accions judicials que inclou l’acord entre Junts i el PSOE per a la investidura, Mamer ha evitat fer-ne cap comentari. “Procedirem de manera ordenada. Hem demanat informació i esperarem a rebre-la per fer una anàlisi del conjunt dels elements pertinents”, ha indicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Argentina aprova la llei òmnibus de Milei, que ara discutirà el Senat

barcelona
RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’ordre de silenci durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona