Política

Sí de la mesa a l’amnistia, recurs del PP i querella de Vox

També tomba la recusació dels populars contra el nou lletrat major i secretari general del Congrés, Fernando Galindo

Via lliure per part de la mesa del Congrés dels Diputats a la tramitació per urgència de la proposició de Llei d’amnistia registrada pel PSOE, avalant d’aquesta manera l’informe que ahir van fer els lletrats que la veuen constitucional perquè no es tracta d’un “indult general” com si que van considerar que passava en la presentada el març del 202. els cinc vots de PSOE i Sumar hi han donat llum verda, imposant-se als quatre en contra de PP i Vox. Els populars ha apuntat a la possibilitat de presentar un recurs al Tribunal Constitucional (TC) contra la decisió de la mesa, que acompanyaran de la demanda de mesures cautelars per aturar-ne la tramitació, mentre que Vox presentarà querelles per delicte de prevaricació contra els lletrats que van signar l’informe i fer-la extensible als membres de la mesa.

El PP també ha vist com la mesa tombava la recusació contra el nou lletrat major i secretari general del Congrés, Fernando Galindo, que és un dels firmants de l’informe i del que els populars es queixaven de parcialñitat perquè era subsecretari de Política Territorial de l’executiu fins pocs dies abans de ser nomenat.

Si el TC no atura la tramitació el projecte obre la seva tramitació parlamentària per la via d’urgència, una figura que permet retallar a la meitat els terminis de què disposa la cambra per tramitar una iniciativa.

La proposició de llei des debatrà en primera instància al ple. Serà en un debat en què els grups votaran la presa en consideració de la llei perquè es tramiti amb els suport de PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG, que sumen 178 vots, contra els 172 que s’hi oposaran (PP, Vox, UPN i CC).

Un cop superada la presa en consideració, els grups disposaran d’una setmana per presentar esmenes, i la llei es començarà a debatre en comissió. Un cop aprovada en comissió, se celebrarà un nou ple per debatre les esmenes a la totalitat que previsiblement presentaran PP, Vox i UPN, i finalment la llei quedarà definitivament aprovada per anar al Senat, possiblement ja al mes de febrer del 2024.

Al Senat el PP disposa de majoria absoluta i va modificar el reglament per evitar que es pugui tramitar per la via d’urgència a la cambra alta i poder esgotar el termini de 20 dies d’una iniciativa ordinària abans de rebutjar-la. Una modificació pendent del que digui el TC, ja que el PSOE la va recórrer. Un cop rebutjada la llei, tornarà al Congrés, però tornarà a ser aprovada amb els 178 vots i després l’haurà de signar Felip VI i publicar-se al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

Els jutges tindran dos mesos per aplicar la nova llei encara que es presentin recursos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES