Política

El jutge del TC i exministre Campo demana abstenir-se dels recursos contra l’amnistia

Ell mateix s’ha apartat d’una deliberació d’un recurs d’empara d’un particular

El magistrat del Tribunal Constitucional (TC) Juan Carlos Campo, exministre de Justícia del Govern de Pedro Sánchez, ha demanat abstenir-se de tots els recursos que puguin entrar a la cort de garanties relacionats amb la llei d’amnistia. Fonts jurídiques han confirmat a Efe la notícia, avançada per El Español, que Campo ha demanat apartar-se en un primer recurs que ha rebut la cort de garanties contra la llei, malgrat que ni tan sols ha començat la tramitació al Congrés.

Aquests dies han anat entrant recursos d’empara de particulars contra la proposició de llei que, segons les fonts consultades, no tenen cap mena de recorregut perquè no s’ha aprovat la llei i, per tant, no afecten ningú fins ara.

Un d’aquests recursos ha recaigut per torn a Campo, que ha aprofitat l’ocasió per demanar-ne l’abstenció, si bé el recurs ja sol·licita la recusació per la seva etapa al capdavant del Ministeri de Justícia.

L’abstenció o recusació de Campo ja planejava al tribunal per haver estat el ministre que va signar els expedients dels indults als líders independentistes en un document en què titllava una futura amnistia d’inconstitucional, a més d’altres declaracions posteriors que ha fet sobre això .

Igualment, un altre dels recursos ha tocat a la magistrada Laura Díez, en què també s’insta a la seva recusació per haver estat alt càrrec de Moncloa des del 4 de febrer del 2020 fins al 26 d’abril del 2022.

Com passa amb Campo, la posició de Díez serà previsiblement qüestionada pels futurs recursos que entrin contra la llei una vegada sigui aprovada, com ja ha intentat el PP contra ella diverses vegades, que ha anunciat que recorrerà la norma.

Passarà el mateix amb el president Cándido Conde Pumpido, que es va apartar fa temps de totes les qüestions que afectessin del procés una vegada que l’expresident català Carles Puigdemont va sol·licitar la recusació, si bé les fonts descarten que en aquesta ocasió mantingui aquesta postura i se’n quedi fora perquè entén que l’assumpte a tractar és diferent.

Tots tres casos són rellevants perquè ara mateix l’equilibri de forces al TC està a favor del bloc progressista per set a quatre, per això el desenllaç de les abstencions i recusacions és crucial per a la resolució dels futurs recursos. I més, tenint en compte que hi ha una vacant pendent al tribunal per a les files conservadores però que està paralitzada per la incapacitat de PSOE i PP de renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES