Política

conflicte bèl·lic al pròxim orient

Sánchez avisa que Espanya prendrà les seves decisions si la UE no reconeix un Estat palestí

El president del govern ha criticat en diverses ocasions que Israel no compleixi amb el dret humanitari internacional

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha mostrat ferm aquest divendres amb la proposta espanyola de reconèixer la sobirania d’un Estat palestí i ha avisat que si la Unió Europea no es posa d’acord, Espanya “prendrà les seves pròpies decisions”.

En l’últim acte de la seva visita al Pròxim Orient juntament amb el primer ministre belga, Alexander De Croo, en el Pas fronterer de Rafah, que uneix Egipte amb Gaza i on esperen més de 700 camions d’ajuda humanitària per a poder entrar en la Franja, Sánchez ha reiterat la seva proposta sobre el reconeixement dels dos Estats, d’Israel i de Palestina.

“Ha arribat el moment per a la comunitat internacional i per a la Unió Europea de reconèixer d’una vegada l’Estat de Palestina. És una cosa que val la pena, que revesteix la suficient importància i que la UE hem de fer de manera conjunta. Però si aquest no és el cas, Espanya prendrà les seves pròpies decisions”, ha afegit.

El president del govern, que ha criticat en diverses ocasions que Israel no compleixi amb el dret humanitari internacional, ha demanat, minuts abans d’entrar en vigor l’alto el foc en la Franja de Gaza, que s’alliberin la resta d’ostatges i es permeti l’accés de l’ajuda humanitària.

“Crec fermament que hem de fer una crida a Israel perquè compleixi amb les seves obligacions en matèria de dret internacional”, ha dit, al mateix temps que ha incidit en el fet que el primer i més important és l’alliberament de tots els ostatges.

Sánchez ha mostrat la seva esperança que aquest alto el foc temporal sigui el “preludi a una solució permanent per a aplanar el terreny” i poder solucionar el conflicte entre Israel i Palestina “de manera permanent”. “Un alto el foc és un bon pas, però no és suficient”, ha advertit.

El pas de Rafah serà el lloc per on seran alliberats aquest mateix divendres un grup d’ostatges israelians en mans de Hamàs des de l’atac terrorista del passat 7 d’octubre després de l’acord d’alto el foc de quatre dies.

“A poca distància d’aquí, es produeix una de les crisis humanitàries més greus i per això és absolutament necessari establir un alto el foc humanitari i durador... La matança indiscriminada de civils innocents incloent milers de nens i nenes és totalment inacceptable”, ha reiterat, al mateix temps que ha advocat per la celebració “al més aviat possible” d’una Conferència de Pau en la qual Israel i Palestina trobin una solució permanent a aquest conflicte.

“Israel ha de ser el primer a adoptar un enfocament global que s’ocupi de Cisjordània i de Jerusalem Est”, ha dit el cap de l’Executiu espanyol després d’incidir en el fet que només el reconeixement de dos estats serà la solució. Una solució que haurà de secundar tota la comunitat internacional i la Unió Europea, ha recalcat Sánchez, encara que ha deixat oberta la possibilitat que el govern espanyol actuï en solitari si no hi ha acord dins de la UE.

Mentrestant, el primer ministre belga ha coincidit en la importància d’aquesta Conferència de Pau i en la necessitat d’estendre l’alto el foc temporal i obrir un altre corredor humanitari en el nord d’Israel.

Els dos caps de Govern han fet un recorregut per la zona en la qual els camions amb ajuda humanitària per a la població de Gaza esperen en el costat egipci per a poder accedir a la Franja i aquest divendres són més de 700 els que esperen al llarg de la carretera.

Israel convoca l’ambaixadora espanyola per fer-li una “dura reprimenda” per les paraules de Sánchez

Israel ha convocat aquest divendres l’ambaixadora espanyola, Ana María Salomón, per fer-li una “dura reprimenda” per les paraules del president Pedro Sánchez, de visita oficial a Israel i a Gaza.

En una compareixença conjunta amb el primer ministre belga, Alexander De Croo, els dos líders han demanat que s’acabi el “cicle interminable de violència” al Pròxim Orient, han demanat a Israel que compleixi el dret humanitari internacional i han defensat una treva “duradora”.

Ahir, Sánchez es va entrevistar amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i li va demanar que no confongués “innocents” amb “terroristes”. Avui ha demanat a la comunitat internacional que reconegui Palestina i no ha tancat la porta a què Espanya ho faci de manera unilateral.

Les paraules de Sánchez i de De Croo han tingut resposta immediata del govern israelià a través del ministre d’Exteriors, Eli Cohen, que en una entrada a la xarxa social X ha indicat: “Condemnem les afirmacions falses dels primers ministres d’Espanya i Bèlgica que donen suport al terrorisme i, a conseqüència de les seves paraules, els seus ambaixadors seran convidats a una dura conversa de reprimenda”.

Alhora ha subratllat que el govern israelià reprendrà “la lluita després de l’alto el foc fins a l’eliminació del domini de Hamàs a la franja de Gaza i l’alliberament de tots els segrestats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel desafia Biden i manté els plans a Gaza encara que “hagi d'estar sol”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA