Política

Socialistes i Més recorren al TC el decret a les Illes contra el requisit del català a la sanitat

Recullen el text de l’Obra Cultural Balear (OCB) que considera que vulnera el dret a opció lingüística

El Partit Socialista de les Illes Balears (PSIB-PSOE) i Sumar-Més han presentat aquest dimecres un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) contra el decret llei del govern de la popular de les Illes que elimina el requisit del català a la sanitat pública. Segons ha denunciat l’Obra Cultural Balear (OCB), organització que ha elaborat el text, la decisió de l’executiu presidit per la popular Marga Prohens fruit del pacte amb Vox i aprovada l’agost passat vulnera “el dret a opció lingüística” dels ciutadans que volen ser atesos per l’administració en el seu idioma. “Considerem imprescindible que el TC es pronunciï”, ha indicat el membre de la junta de l’OCB Antoni Llabrés des de Madrid abans de dir que el decret llei perjudica de manera “injustificada i desproporcionada” els drets lingüístics dels balears, segons recull l’ACN.

Els responsables del text presentat al TC, signat per mig centenar de diputats dels grups parlamentaris socialista i de Sumar al Congrés, també carreguen contra l’ús “fraudulent” fet de la figura del decret llei, ja que, diuen, “no es tracta d’un cas d’extraordinària i urgent necessitat”. “Els ciutadans de les Illes Balears veuran mutilat el seu dret a comunicar-se amb l’administració sanitària en la seva llengua de preferència, si aquesta és la catalana, la qual cosa suposa una vulneració del dret d’opció lingüística recollit a l’art. 14.3 de l’estatut”, ha afegit Llabrés.

Des de l’OCB consideren que la decisió del govern de Prohens vulnera el principi d’igualtat, consagrat a la Constitució, i el de no discriminació per raó de llengua, reconegut també a l’estatut d’autonomia de les illes. “Atempta, així mateix, contra el règim de cooficialitat lingüística vigent, en sacrificar-se el dret dels ciutadans a utilitzar, en condicions d’igualtat i amb normalitat, la llengua catalana en les relacions amb l’administració sanitària”, argumenten des de l’Obra Cultural Balear.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La condemna de ser apàtrides

Istanbul

Laberint europeu

Brussel·les
política

Robles limita a 18 i amb control judicial els espiats amb Pegasus

madrid

L’oficialitat del català, encallada

Barcelona
Mercè Kirchner Baliu
Professora de relacions internacionals i afers europeus Blanquerna-URL

“La UE necessita saber cap a on vol anar”

Barcelona
SALT

El ple municipal aprova el nou contracte de neteja i recollida de residus

SALT
estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana ordres de detenció contra Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona