Política

LLENGUA

Suport als ajuntaments de la Catalunya del Nord denunciats per utilizar el català

Els ajuntaments d’Elna, Els Banys, Sant Andreu de Sureda, Portvendres i Tarerac han estat jutjats per haver inclòs en el reglament intern del consistori l’ús del català als plens municipals

El ple ordinari del Consell Comarcal va aprovar la moció presentada pel grup comarcal de Junts per Catalunya en suport als municipis de la Catalunya del Nord afectats per una sentència del 9 de maig dictada pel Tribunal administratiu de Montpeller, que considera que l’ús del català vulnera la supremacia del francès i declara il·legals els articles dels reglaments que el permeten.

La moció recorda que l’any 2021 els ajuntaments de les comarques veïnes del Rosselló i el Vallespir van iniciar la regulació del dret a parlar català als plens municipals mitjançant una modificació del seu reglament intern que disposaria la possibilitat d’utilitzar aquesta llengua en els debats, per part dels regidors i regidores i en la redacció de les actes.

Aquesta iniciativa va començar a l’Ajuntament d’Elna i, al cap de poc temps, gràcies a l’impuls del Sindicat Intercomunal per a la Promoció de les Llengües Catalana i Occitània (SIOCCAT), s’hi van afegir una vintena de municipis més. Al llarg dels anys 2021 i 2022 aquests ajuntaments van regular aquest dret mitjançant una modificació del seu reglament intern incorporant la possibilitat d’utilitzar el català en els debats, per part dels regidors, i en la redacció de les actes, tot aportat la traducció al francès de la seva intervenció.

El 2023 el prefecte dels Pirineus Orientals, representant de l’administració perifèrica de l’Estat francès, ha requerit als ajuntaments que anul·lin la modificació dels reglaments interns que permetrien la introducció del català als plens, per tal de garantir l’ús exclusiu del francès en els debats i els documents municipals. Els ajuntaments dels Banys i Palaldà, Elna, Portvendres, Sant Andreu de Sureda i Tarerac, no han acceptat el requeriment i han estat denunciats pel mateix prefecte davant la justícia francesa.

El plenari del Consell Comarcal de l’Alt Empordà va prendre l’acord d’expressar la solidaritat i el suport als municipis immersos en aquest procés judicial amb els vots a favor de tots els consellers llevat d’un. Cal recordar que el Consell de l’Advocacia de Catalunya va lliurar-los el passat 8 de setembre, a Vilabertran, el Premi Agustí Juandó i Royo, un reconeixement honorífic a la defensa de la llengua catalana que han fet aquets cinc ajuntaments.

El vicepresident del Consell i portaveu del grup comarcal de Junts, Josep Maria Bernils, va explicar que “aquesta moció no té cap intenció política, sinó que es tracta d’expressar la solidaritat dels municipis de l’Alt Empordà cap als nostres veïns de la Catalunya Nord en la defensa d’una llengua i d’una cultura comunes i, al mateix temps, per la nostra voluntat de promoure les relacions transfrontereres. Si volem preservar el català a tots els territoris on es parla, havíem de donar suport a l’acció promoguda des d’aquests ajuntaments”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona