Política

Primer gran debat al Congrés sobre la Llei d’Amnistia

Pedro Sánchez no assisteix a aquesta primera sessió de presa en consideració de la norma

Junts diu que estem davant “d’un dia excepcional”

El PP alerta que es comença “a materialitzar un exercici de corrupció política”

Amb l’absència del president del govern Pedro Sánchez, que serà substituït en la defensa de la iniciativa pel portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, començarà d’aquí poc menys d’una hora al Congrés dels Diputats el primer gran debat sogre la proposició de llei d’amnistia, registrada en solitari pels socialistes el 13 de novembre després d’haver assolit un acord amb les forces independentistes que va fer possible la investidura. A la sessió d’avui, que Junts per Catalunya, ja ha qualificat “d’excepcional”, es votarà el que s’anomena la presa en consideració de la iniciativa. Serà la primera votació sobre el text que, d’acord amb els acords que han fet possible que la llei arribi fins aquí, comptarà amb el suport d’una majoria de 178 diputats. Amb una forta oposició de la dreta tant mediàtica com política i una ofensiva judicial sense precedents en la democràcia espanyola, la proposició de llei d’amnistia arriba per tramitar-se per la via d’urgència, que redueix els terminis a la meitat.

Un cop superat aquest primer debat, la proposició de llei continuarà el seu camí parlamentari amb un primer termini per a la presentació d’esmenes. Els partidaris de l’amnistia tenen la possibilitat de sol·licitar que la proposició es tramiti per lectura única, el que vol dir agrupar les esmenes de totalitat i parcials en un únic debat al ple sense passar per cap ponència ni comissió. Aquesta opció permetria aprovar la norma abans d’acabar l’any però no sembla que estigui damunt la taula.

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha afirmat aquest matí que “el que passa avui és excepcional” perquè “alguns votaran a favor d’allò que fins avui havien negat”, ha remarcat Nogueras, que ha posat en valor el paper de Junts per aconseguir arribar fins aquí. “Ha estat quan Junts ha entrat a l’equació que les coses que eren impossibles han acabat passant”, ha afirmat en declaracions a la premsa. Segons Nogueras, “doblegar” les “estructures de clavegueram” de l’estat no és “ni fàcil ni ràpid”.

Pel que fa a les esmenes al text, ha dit que les estudiaran, però no han indicat si en plantejaran inicialment. El portaveu de Junts, Josep Rius, havia afirmat abans que el seu partit no té una proposta per “millorar” la llei d’amnistia. En declaracions a TV3, ha afegit que el seu partit estudiarà les esmenes que presentin els altres grups i puguin “enriquir” la llei.

Rius ha recordat que “fins fa un temps el PSOE deia que era impossible.” i no ha volgut donar importància al fet que Pedro Sánchez, no estigui present al Congrés en el moment del debat sobre l’amnistia. “Avui comença el procés parlamentari de la llei. Mentre hi sigui en els moments importants, res a dir”, ha afegit.

Per la seva banda, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha lamentat que aquest dimarts es comenci a “materialitzar un exercici de corrupció política: la compra de set vots a canvi de la impunitat dels polítics”.

“La primera llei que tramitarà (el PSOE) en aquesta legislatura és el pagament per la investidura, el preu de la qual és ni més ni menys que la impunitat d’aquells polítics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Netanyahu manté els plans a Gaza i respon a Biden que “si hem d’estar sols, estarem sols”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA

Cañigueral destaca que l’índex d’atur és el més baix en 15 anys

riudellots de la selva
Guerra a Gaza

Desenes de milers de persones fugen de Rafah enmig de bombardejos

Barcelona
política

La JEC valida que RTVE emeti les entrevistes als candidats al Canal 24 hores

barcelona

Junts deixa el govern retraient el “menyspreu” de l’alcalde

MATADEPERA

Girona avalua les polítiques de cooperació per redactar un nou pla director

GIRONA